Ποια χορτοφαγική διατροφή μας προστατεύει από καρκίνο, καρδιοπάθεια

  • Ρούλα Τσουλέα
χορτοφαγική διατροφή
Τα ευρήματα συνδυασμένης ανάλυσης ερευνών των τελευταίων 20 ετών. Τι λένε οι ερευνητές.

Η χορτοφαγική διατροφή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών προβλημάτων υγείας, ακόμα και αν δεν είναι αυστηρή αλλά περιέχει ορισμένα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιταλία.

Αναλύοντας συνδυαστικά τα δεδομένα δεκάδων προγενέστερων ερευνών, οι οποίες διεξήχθησαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χορτοφαγική διατροφή μάς προστατεύει από καρκίνο και καρδιοπάθεια. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Το όφελος αυτό δεν παρατηρήθηκε μόνο σε όσους είναι αυστηροί χορτοφάγοι. Παρατηρήθηκε και σε όσους κάνουν γαλακτο-χορτοφαγία ή ωο-γαλακτο-χορτοφαγία.

Οι αυστηρά χορτοφάγοι δεν καταναλώνουν κανενός είδους ζωικής προελεύσεως τρόφιμο. Δεν καταναλώνουν επίσης κανένα προϊόν που προέρχεται από ζώα (π.χ. ζελατίνη).

Όσοι κάνουν γαλακτοχορτοφαγία δεν τρώνε μεν κρέας, πουλερικά και ψάρια, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Η δε ωογαλακτοχορτοφαγία σημαίνει πως τρώνε επιπροσθέτως αυγά.

Η νέα μελέτη έδειξε πως αυτού του είδους η χορτοφαγική διατροφή μειώνει ποικίλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Παρέχει επίσης προστασία έναντι ορισμένων καρκίνων, όπως οι καρκίνοι:

  • Του ήπατος
  • Του παχέος εντέρου
  • Του παγκρέατος
  • Του πνεύμονα
  • Του προστάτη
  • Της ουροδόχου κύστεως
  • Του νεφρού

«Η χορτοφαγική διατροφή προστατεύει επίσης από το μελάνωμα στο δέρμα και από το μη-Χότζκιν λέμφωμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Angelo Capodici, διδακτορικός ερευνητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας στην Scuola Superiore Sant’Anna στην Πίζα.

Τα νέα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 48 προγενέστερων μεταναλύσεων. Οι μεταναλύσεις είναι η συνδυασμένη ανάλυση των δεδομένων από πολλές δημοσιευμένες μελέτες μαζί.

Οι μεταναλύσεις που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη αφορούσαν χορτοφαγική διατροφή με ή χωρίς γάλα, τυρί, γιαούρτι, αυγά, κρόκους ή/και ασπράδια αυγών και προϊόντα που τα περιέχουν.

Η νέα ανάλυση έδειξε πως, εκτός από τους προαναφερθέντες καρκίνους, η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να μειώσει και σημαντικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως:

  • Τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)
  • Τη γλυκόζη νηστείας (δηλαδή το σάκχαρο στο αίμα όταν είμαστε νηστικοί)
  • Την αρτηριακή πίεση (και την «μικρή» και την «μεγάλη» πίεση)
  • Την ολική χοληστερόλη
  • Την κακή (LDL) χοληστερόλη

Μειώνει επίσης την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) – μία ουσία στο αίμα που αποτελεί δείκτη φλεγμονής στο σώμα. Τυπικά, η CRP αυξάνεται όταν κάποιος πάσχει από καρδιαγγειακή ή μεταβολική νόσο.

Κρίσιμης σημασίας η ποιότητα

Ωστόσο οι ερευνητές εφιστούν την προσοχή, διότι την προστασία που παρέχει η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να υπονομεύσουν οι φτωχές διατροφικές επιλογές μας.

«Τα χορτοφαγικά διαιτολόγια που βασίζονται σε ανθυγιεινά φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως οι φρουτοχυμοί, τα επεξεργασμένα (σ.σ. λευκά) δημητριακά, οι τηγανητές πατάτες, ακόμα και τα αναψυκτικά μπορεί να αντιστρέψουν την προστατευτική δράση της», δήλωσε στο CNN η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Federica Guaraldi.

Οι φρουτοχυμοί με πρόσθετα σάκχαρα ή με τεχνητά γλυκαντικά διαπιστώθηκε προσφάτως ότι έχουν εξίσου σοβαρές επιπτώσεις στον μεταβολισμό με εκείνους που περιέχουν λευκή ζάχαρη, πρόσθεσε.

Φωτογραφία: iStock