Iatropedia

Ποια διατροφή μπορεί να μας προστατεύσει από την COVID-19

salad

Τι έδειξε η συνδυασμένη ανάλυση προγενέστερων μελετών. Ποια είναι τα τρόφιμα-κλειδιά.

Σε έξαρση βρίσκεται όλο το καλοκαίρι ο κορωνοϊός, με συνέπεια εκατοντάδες άνθρωποι να εισάγονται κάθε εβδομάδα στα νοσοκομεία με σοβαρή COVID. Μια νέα μελέτη, όμως, υποδηλώνει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό.

Αυτό πιθανώς οφείλεται στις ισχυρές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, δεδομένου ότι η COVID σχετίζεται με τη φλεγμονή στον οργανισμό, εκτιμούν οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη διεξήχθη για να διερευνηθεί κατά πόσον η μεσογειακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό, αλλά και τη σοβαρότητα της COVID.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν συνδυασμένη ανάλυση έξι προγενέστερων μελετών, οι οποίες διεξήχθησαν την περίοδο 2020-2023 σε πέντε χώρους του κόσμου. Συνολικώς είχαν συμμετάσχει σε αυτές 55.489 εθελοντές. Άλλοι από αυτούς είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό και άλλοι όχι.

Σε όλες τις μελέτες είχε αξιολογηθεί η συμμόρφωση των ασθενών στην μεσογειακή διατροφή, που ενθαρρύνει την κατανάλωση κυρίως φυτικής προελεύσεως τροφίμων και ορισμένων ζωικών. Επιπλέον, σε μία μελέτη είχε καταγραφεί και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID όπως τα ανέφεραν οι ασθενείς.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι μελέτες έδειξαν πως η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως COVID. Το αν όμως προστατεύει και από τη σοβαρή λοίμωξη, παραμένει ασαφές.

Μόνο μία μελέτη έδειξε πως όσοι τρέφονται μεσογειακά αναπτύσσουν λιγότερα συμπτώματα της COVID. Τρεις άλλες έδειξαν ότι η συσχέτιση αυτή δεν ήταν σημαντική. Αντίστοιχα, μόνο μία μελέτη έδειξε πως μειώνει τις πιθανότητες για σοβαρή λοίμωξη, ενώ δύο άλλες δεν είχαν σαφές συμπέρασμα.

Τα ευρήματα αυτά συνδυαστικά μεταξύ τους υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή ασκεί προστατευτική δράση έναντι της μόλυνσης από τον κορωνοϊό, δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Andre Marolop Pangihutan Siahaan, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Σουμάτρα, στην Ινδονησία. https://sciprofiles.com/profile/2696255

«Πολυάριθμες μελέτες έχουν συσχετίσει ισχυρά την COVID-19 με τη φλεγμονή στον οργανισμό», είπε στο CNN. «Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Μέσω της μελέτης μας αναφέρουμε μία συσχέτιση που ενισχύει περαιτέρω τη σύνδεση μεταξύ των δύο».

Τα τρόφιμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Από τα τρόφιμα που συνιστώνται στη μεσογειακή διατροφή, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες έχουν μεταξύ άλλων:

«Γνωρίζουμε ότι το να αλλάξει κάποιος τη διατροφή του δεν είναι εύκολο. Η σταδιακή προσαρμογή όμως και η βαθμιαία εισαγωγή τέτοιων τροφίμων στη ζωή μας, σίγουρα είναι καλή ιδέα», πρόσθεσε ο Dr. Siahaan.

Φωτογραφία: iStock