Ποια διατροφή στα 40 μας χρόνια μπορεί να μας βοηθήσει να φτάσουμε υγιείς στα 70

  • Ρούλα Τσουλέα
διατροφή
Τα ευρήματα νέας, πολυετούς μελέτης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Τι πρέπει να περιέχει η διατροφή μας.

Η διατροφή που κάνουμε στην ηλικία των 40 ετών μπορεί να επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας στα 70 μας, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ωστόσο δεν παρέχουν τα ίδια οφέλη όλα τα υγιεινά διαιτολόγια.

Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από μελέτη με χιλιάδες εθελοντές. Όπως έδειξε, όσοι τρέφονται υγιεινά στην μέση ηλικία έχουν έως και 84% περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιείς ψυχικά και σωματικά όταν γεράσουν.

Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό διότι λιγότεροι από ένας στους 10 ανθρώπους φθάνουν σε αυτή την ηλικία με καλή υγεία. Ίσως λοιπόν η υγιεινή διατροφή από τα 40 μας χρόνια και μετά, να μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες αυτές.

Η μελέτη διεξήχθη σε 70.467 γυναίκες και 36.464 άνδρες, οι οποίοι το 1986 δεν έπασχαν από χρόνιες παθήσεις. Οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν επί τρεις δεκαετίες, αξιολογώντας κάθε 4 χρόνια τη διατροφή και την υγεία τους.

Όρισαν επίσης ως υγιή γήρανση το να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τα 70 τους χρόνια, διατηρώντας:

  • Τις νοητικές λειτουργίες
  • Τη σωματική λειτουργικότητα
  • Την ψυχική και την σωματική υγεία τους

Έως το 2016, μόλις οι 9.837 από τους εθελοντές (ποσοστό 9,2%) πληρούσαν τα προαναφερθέντα κριτήρια.

Τα ευρήματα

Οι επιστήμονες συνέκριναν διαχρονικά τη διατροφή τους με την πορεία της υγείας τους. Όπως διαπίστωσαν, η υγιεινή διατροφή από την ηλικία των 40 ετών και μετά αύξανε κατά 43% έως 84% τις πιθανότητες να φτάσει κάποιος υγιής στα 70 του χρόνια. Είχε όμως σημασία τι είδους υγιεινή διατροφή έκανε.

Οι εθελοντές π.χ. που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή δεν είχαν τόσες πιθανότητες να γεράσουν υγιείς, όσες εκείνοι που έτρωγαν πολλά φυτικής προελεύσεως τρόφιμα αλλά και ψάρια και λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά.

Πιο αναλυτικά, τις περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν υγιείς είχαν όσοι ακολουθούσαν διατροφή που περιείχε:

  • Πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Ωφέλιμα και ακόρεστα λιπαρά (π.χ. ψάρια, ελαιόλαδο)
  • Ξηρούς καρπούς
  • Όσπρια
  • Λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά

Τις λιγότερες πιθανότητες να γεράσουν υγιείς είχαν όσοι έτρωγαν πολλά τρανς λιπαρά (π.χ. επεξεργασμένα τρόφιμα), αλάτι, κρέατα και προϊόντα κρέατος.

«Όσοι ακολουθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες στη μέση ηλικία, ιδίως όταν η διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινά λίπη, έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να γεράσουν υγιείς», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Anne-Julie Tessier, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Δημοσίας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ.

«Το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως η διατροφή στη μέση ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο καλά θα γεράσουμε», κατέληξε.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής (Nutrition 2024). Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρική συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε μία ιατρική επιθεώρηση.

Φωτογραφία: iStock