Ποια δοχεία δεν είναι κατάλληλα για τον φούρνο μικροκυμάτων

  • Ρούλα Τσουλέα
δοχεία
Γιατροί εξηγούν γιατί δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ποτέ για να ζεσταίνουμε το φαγητό μας.

Όλοι το έχουμε κάνει. Χρησιμοποιούμε παλιά πλαστικά δοχεία για να αποθηκεύσουμε το φαγητό που έχει περισσέψει και ύστερα το ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων χωρίς να το βάλουμε πρώτα σε ένα γυάλινο πιάτο.

Αν και η θέρμανση στον φούρνο μικροκυμάτων είναι υγιεινή, η χρήση του πλαστικού δεν είναι, προειδοποιεί ο γαστρεντερολόγος Dr. Saurabh Sethi από το Σαν Φρανσίσκο. Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο TikTok εξήγησε ότι πολλά πλαστικά περιέχουν ενδοκρινικούς διαταράκτες, όπως η δισφαινόλη Α (BPA).

Οι ουσίες αυτές μπορεί να περάσουν από τα πλαστικά δοχεία στα τρόφιμα, επιμολύνοντάς τα. Όταν τις καταναλώνουμε συσσωρεύονται στο σώμα μας. Με την πάροδο του χρόνου σχετίζονται με διαταραχή του ενδοκρινικού (ορμονικού) συστήματος.  Μελέτες τις έχουν συσχετίσει, μεταξύ άλλων, με:

  • Διαταραχή της γονιμότητας
  • Αύξηση της αρτηριακής πίεσης
  • Αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη τύπου 2

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για το αν μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των εμβρύων (π.χ. τον εγκέφαλό τους). «Ποτέ μην χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία για να ζεστάνετε φαγητό στον φούρνο μικροκυμάτων», συνιστά ο Dr. Sethi. «Να προτιμάτε τα γυάλινα σκεύη».

«Έχουν γίνει αρκετά πειράματα στα οποία η θέρμανση υγρών ή στερεών τροφίμων σε πλαστικά δοχεία αύξησε την έκθεση στις ουσίες αυτές», συνηγορεί η Dr. Sheela Sathyanarayana, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάμε να μην χρησιμοποιούνται πλαστικά δοχεία στον φούρνο μικροκυμάτων. Ούτε όμως πρέπει να τα πλένουμε στο πλυντήριο πιάτων, διότι αλλοιώνονται».

Τι να κάνετε

Και αν πιστεύεται πως η σποραδική χρήση τους θα σας προστατεύσει, ξανασκεφθείτε το. «Από επιστημονικής απόψεως, δεν υπάρχει ασφαλές όριο στην επιμόλυνση των τροφίμων από BPA», τονίζει η Dr. Ravinder Anand-Ivell, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. «Ο κίνδυνος διαφυγής των ουσιών αυτών στο φαγητό αυξάνεται κάθε φορά που θερμαίνονται τα δοχεία».

Ωστόσο κανείς δεν αγοράζει πλαστικά δοχεία για αποθήκευση για να τα χρησιμοποιήσει μία φορά. Αν, επομένως, θέλετε να ζεσταίνετε το φαγητό στο τάπερ όπου βρίσκεται, φροντίστε να είναι γυάλινο. Ειδάλλως, προμηθευθείτε νέου τύπου δοχεία, που θα αναγράφουν ότι:

  • Είναι ασφαλή για φούρνο μικροκυμάτων
  • Δεν περιέχουν BPA (BPA free)

Δεν πρέπει επίσης να περιέχουν φθαλικές ενώσεις, μερικές εκ των οποίων επίσης δρουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες.

Φωτογραφία: iStock