Iatropedia

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να τρώμε το πρωινό και το βραδινό μας

Γιατί να μην τρώμε αργά το πρωινό ή το βραδινό μας. Τι κίνδυνος υπάρχει, σύμφωνα με νέα, μεγάλη μελέτη.

Αν θέλετε να έχετε καλή υγεία, δεν έχει σημασία μόνο τι τρώτε, αλλά και πότε το τρώτε. Αυτό υποδηλώνει μία νέα, μεγάλη και πολυετής μελέτη που έδειξε ότι ο κίνδυνος αναπτύξεως καρδιαγγειακής νόσου εξαρτάται (και) από την ώρα που τρώμε πρωινό και βραδινό.

Στην πραγματικότητα, όσοι τρώνε αργά (ή παραλείπουν εντελώς) το πρωινό γεύμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Το ίδιο και όσοι τρώνε βραδινό αργά τη νύχτα.

Επιπλέον, όσο περισσότερες ώρες μεσολαβούν από το βραδινό γεύμα έως το πρωινό, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι ερευνητές λένε πως είναι η μελέτη τους αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η ώρα των γευμάτων για την διαφύλαξη της καρδιαγγειακής υγείας.

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 103.389 εθελοντές, τους οποίους παρακολουθούσαν επί επτά χρόνια, κατά μέσον όρο.

Το 79% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατά την έναρξη της μελέτης, η μέση ηλικία τους ήταν τα 43 έτη. Κάθε εθελοντής συμπλήρωσε έως και 15 φορές αναλυτικά ερωτηματολόγια ημερήσιας διατροφής, που κάλυπταν και τα Σαββατοκύριακα.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, 2.036 από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν καρδιαγγειακά προβλήματα. Ειδικότερα:

Η ώρα του πρώτου και του τελευταίου γεύματος της ημέρας παρουσίαζε μεγάλη διακύμανση μεταξύ των εθελοντών. Ειδικότερα, το πρώτο γεύμα της ημέρας (πρωινό) κατανάλωναν:

Αντίστοιχα, η ώρα του τελευταίου (βραδινού) γεύματος ήταν:

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, κάθε ώρα αργοπορίας μετά τις 8 το πρωί για το πρώτο γεύμα της ημέρας, σχετιζόταν με αύξηση κατά 6% στον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακής νόσου.

Οι εθελοντές, λ.χ., που έτρωγαν πρωινό στις 9 είχαν 6% περισσότερες πιθανότητες καρδιαγγειακού προβλήματος. Όσοι όμως το έτρωγαν στις 10, είχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο αντίστοιχος κίνδυνος για όσους έτρωγαν το βραδινό τους μετά τις 9 το βράδυ ήταν κατά 28% μεγαλύτερος, έναντι όσων το έτρωγαν πριν τις 8 μ.μ. Σε αυτή την περίπτωση αυξανόταν ιδιαιτέρως ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές και όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως:

Οι ερευνητές λένε πως τα ευρήματά τους πρέπει να επαληθευτούν σε ακόμα μεγαλύτερες μελέτες. Είναι όμως σαφές ότι η ώρα των γευμάτων μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και στην πρόκληση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καταλήγουν.

Φωτογραφία: iStock