Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να πλύνετε φρούτα και λαχανικά

  • Ρούλα Τσουλέα
φρούτα
Δύο ειδικοί εξηγούν γιατί, πως και πότε πρέπει να τα πλένουμε. Τι δεν χρειάζεται να κάνουμε.

Κάθε εποχή του χρόνου υπάρχουν διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, που μπορεί να αποτελέσουν θαυμάσια προσθήκη σε κάθε γεύμα. Πριν όμως δαγκώσετε την πρώτη μπουκιά είναι απαραίτητο να τα πλύνετε – και με τον κατάλληλο τρόπο.

Όπως όμως αναφέρει η διαιτολόγος Dr. Beth Czerwony, συνεργάτις της Cleveland Clinic στο Οχάιο, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πως όταν κόβουν ένα άπλυτο φρούτο, τα τυχόν μικρόβια και φυτοφάρμακα που υπάρχουν στη φλούδα, περνούν στο εσωτερικό του. Αντιθέτως νομίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού δεν πρόκειται να φάνε τη φλούδα. Αυτό όμως είναι λάθος.

Η αλήθεια είναι πως κάθε φρέσκο προϊόν που καλλιεργείται στο χωράφι, είναι εκτεθειμένο σε έντομα, πτηνά, ζώα και ανθρώπινα χέρια. Επομένως εκτός από χώμα, μπορεί να περιέχει ακαθαρσίες και κάθε είδους βακτήρια, μύκητες, ιούς και φυτοφάρμακα.

Μπορεί επίσης να μολυνθεί ακόμα περισσότερο κατά τη συσκευασία, προετοιμασία και φύλαξή του. Ακόμα και τα προϊόντα που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια φέρουν παθογόνα και φυτοφάρμακα.

Ανάμεσα στα βακτήρια που μπορεί να φέρουν φρούτα και λαχανικά συμπεριλαμβάνονται ο νοροϊός, η σαλμονέλλα, το e.coli (κολοβακτηρίδιο ή εσερίχια κόλι) και η λιστέρια. Και τα τέσσερα είδη μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Αυτή εκδηλώνεται με ναυτία, έμετο και διάρροια. Στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο. Κάθε χρόνο ένα στους δέκα άτομα αρρωσταίνει από μη ασφαλή τρόφιμα. Το περίπου 46% αυτών των περιπτώσεων προέρχονται από την κατανάλωση μολυσμένων φρούτων και λαχανικών.

Πώς και πότε να τα πλένετε

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίζετε φρούτα και λαχανικά; Κάτω από τη βρύση, με σκέτο, κρύο, τρεχούμενο νερό, απαντά η Dr. Primrose Freestone, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester στην Αγγλία. Αρκεί να σαπουνίσετε πρώτα καλά τα χέρια σας.

Τρίψτε τα με τα χέρια σας έως ότου απομακρυνθούν όλες οι ακαθαρσίες από την επιφάνειά τους. Ωστόσο μην τα πλύνετε αμέσως μόλις τα αγοράσετε, για να τα βάλετε καθαρά στο ψυγείο, συνιστά η Dr. Czerwony. Προτιμότερο είναι να τα πλύνετε ακριβώς πριν τα καταναλώσετε ή πριν τα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα επηρεαστεί η υφή, ούτε η γεύση τους.

Ποτέ μην τα πλένετε με απολυμαντικά ή χλώριο, προειδοποιεί η Dr. Freestone. Η φλούδα μερικών ειδών είναι πορώδης και υπάρχει κίνδυνος να απορροφήσει αυτά τα χημικά. Αν συμβεί αυτό, καθίστανται μη ασφαλή για κατανάλωση.

Αν θέλετε να τα πλύνετε με διάλυμα νερού με ξύδι ή μαγειρική σόδα, μπορείτε να το κάνετε. Ωστόσο δεν αποκομίζετε κάποιο αληθινό όφελος, τονίζει η καθηγήτρια. Μελέτες που συνέκριναν τις μεθόδους αυτές με τη χρήση σκέτου, τρεχούμενου νερού, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το καλό πλύσιμο με σκέτο νερό είναι πρακτικά εξίσου αποτελεσματικό, λένε οι ειδικοί. Πρέπει όμως να είναι τρεχούμενο και όχι να πλένετε τα φρούτα σε μπωλ με νερό.

Φωτογραφία: iStock