Ποια λαχανικά είναι τα καλύτερα για μείωση της αρτηριακής πίεσης

  • Ρούλα Τσουλέα
λαχανικά
Ποια είναι τα προστατευτικά συστατικά τους, σύμφωνα με επιστήμονες από την Αυστραλία.

Αν θέλετε να έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση, βάλτε στη ζωή σας τα σταυρανθή λαχανικά. Μια νέα, μικρή μελέτη αποκαλύπτει ότι είναι τα καλύτερα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ακόμα και σε ανθρώπους που ήδη έχουν υπέρταση.

Τα σταυρανθή λαχανικά συμπεριλαμβάνουν το μπρόκολο, το λάχανο, τη λαχανίδα και το κουνουπίδι. Η νέα μελέτη έδειξε ότι αυτά είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση της πιέσεως απ’ ό,τι τα ριζώδη και τα κολοκυνθοειδή. Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν, μεταξύ άλλων, καρότα, πατάτες, γλυκοπατάτες και κολοκύθια.

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε μεσήλικες και ηλικιωμένους εθελοντές (ηλικίες 56 έως 72 ετών). , οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν γυναίκες. Όπως αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU), στο Περθ, τέσσερις μερίδες από σταυρανθών λαχανικών την ημέρα φάνηκε να παρέχουν σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση.

Οι τέσσερις μερίδες αντιστοιχούν σε περίπου 300 γραμμάτια. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη τα κατανάλωναν με το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα τους.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την ευεργετική δράση αυτών των λαχανικών σε ορισμένα συστατικά που περιέχουν και τα οποία είναι μοναδικά σε αυτά.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική BMC Medicine. Οι ερευνητές επιστράτευσαν 18 εθελοντές, από τους οποίους ζήτησαν να ακολουθήσουν δύο διατροφικές παρεμβάσεις, διαρκείας 2 εβδομάδων η κάθε μία. Μεταξύ αυτών των παρεμβάσεων μεσολαβούσε διάστημα 2 εβδομάδων όπου οι εθελοντές επέστρεφαν στην παλιά τους διατροφή.

Στην πρώτη παρέμβαση οι εθελοντές κλήθηκαν να ακολουθήσουν επί δύο εβδομάδες ένα διαιτολόγιο που περιείχε περίπου 150 γραμμάρια σταυρανθών λαχανικών δύο φορές την ημέρα. Στην δεύτερη παρέμβαση έτρωγαν αντίστοιχη ποσότητα από ριζώδη λαχανικά και κολοκυνθοειδή. Τα λαχανικά αυτά καταναλώνονταν με μορφή σούπας.

Κατά την έναρξη της μελέτης η μέση συστολική πίεση των εθελοντών ήταν 135,9 mmHg. Η συστολική πίεση είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση της αρτηριακής πιέσεως (η «μεγάλη πίεση», όπως αποκαλείται κοινώς).

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), η συστολική πίεση είναι φυσιολογική μέχρι τα 119 mmHg. Από 120 έως 129 mmHg είναι αυξημένη. Από τα 130 mmHg και πάνω αρχίζει η υπέρταση (μέχρι τα 139 mmHg είναι πρώτου βαθμού υπέρταση).

Πριν την έναρξη και μετά το τέλος κάθε διατροφικής παρέμβασης οι εθελοντές υποβάλλονταν σε 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πιέσεώς τους.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μετά από τις 2 εβδομάδες κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών η «μεγάλη πίεση» των εθελοντών τους είχε μειωθεί κατά 2,5 mmHg περισσότερο απ’ ό,τι μετά την συστηματική κατανάλωση των άλλων λαχανικών.

Η διαφορά ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή στη διάρκεια της νύχτας. Η πίεση των εθελοντών ήταν 2,9 mmHg κατά μέσον όρο χαμηλότερη όταν έτρωγαν τα σταυρανθή λαχανικά.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα οφέλη αυτά αποδίδονται στις γλυκοσινολικές ενώσεις, ένα είδος θρεπτικών συστατικών που είναι μοναδικά στα σταυρανθή λαχανικά. Προγενέστερες έρευνες σε ζώα είχαν δείξει ότι οι ενώσεις αυτές μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Έως τώρα όμως τα στοιχεία σε ανθρώπους ήταν περιορισμένα.

Άλλα συστατικά που μπορεί να συμβάλλουν στην αντιυπερτασική δράση των λαχανικών αυτών είναι τα νιτρώδη και η βιταμίνη Κ. Ωστόσο πριν κάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή τους οι ασθενείς με υπέρταση, πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

Φωτογραφία: iStock