Iatropedia

Ποια προβλήματα καραδοκούν, αν χάσετε τον έλεγχο στο πασχαλινό τραπέζι

Τι πρέπει να προσέξουμε το βράδυ της Ανάστασης και στο πασχαλινό τραπέζι για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα απρόοπτα από την υπερκατανάλωση τροφής, αλκοόλ και γλυκισμάτων.

Πολλά προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η υπερκατανάλωση φαγητού στο πασχαλινό τραπέζι, ιδίως σε ανθρώπους που ήδη πάσχουν από προβλήματα υγείας. Και αυτό διότι κατά κανόνα είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, αλκοόλ και γλυκά, που υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Αν χαθεί ο έλεγχος στην κατανάλωση φαγητού σε διαδοχικά γεύματα (π.χ. και το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα), υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθούν δυσάρεστες καταστάσεις, προειδοποιεί η διαιτολόγος-διτροφολόγος και βιολόγος Ιωάννα Αδαμίδου, υπεύθυνη του Διατροφολογικού Κέντρου Bioiatriki+ Nutrition και επιστημονική συνεργάτις της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

Στα πιθανά προβλήματα που μπορεί να παρατηρηθούν συμπεριλαμβάνονται:

Για να προλάβετε τέτοιες ανεπιθύμητες καταστάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας, η κυρία Αδαμίδου συνιστά τα εξής:

Μεταβείτε ομαλά από τη νηστεία στο πασχαλινό τραπέζι

Η συμβουλή αυτή έχει ιδιαιτέρως μεγάλη σημασία για τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από προβλήματα υγείας. Η απότομη αλλαγή στην ποσότητα και τη σύσταση των γευμάτων μπορεί κατ’ αρχάς να προκαλέσει έντονη γαστρεντερική δυσφορία. Ωστόσο μπορεί να υπάρξουν και πολύ πιο σοβαρές συνέπειες.

Διαβάστε ακόμα: Πώς να φτιάξετε μαγειρίτσα με λιγότερα λιπαρά και θερμίδες  

Επομένως, επιδείξτε μεγάλη προσοχή τη νύχτα της Ανάστασης. Η παράδοση απαιτεί να φάμε μαγειρίτσα και μπορούμε να το κάνουμε, αλλά χωρίς υπερβολές. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε κορεσμένα λιπαρά εάν συνοδευτεί από υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσπεψία και στομαχικές ενοχλήσεις. Φροντίστε, λοιπόν:

Μην φάτε πολλά αυγά

Βάψτε έναν μικρό έως μέτριο αριθμό κόκκινων αυγών. Να τα καταναλώσετε ως οικογένεια σταδιακά από την Κυριακή του Πάσχα και μετά. Δοκιμάστε τα:

Φάτε πρωινό την Κυριακή του Πάσχα

Μην παραλείψετε το πρωινό την Κυριακή του Πάσχα. Θα σας βοηθήσει να περιορίσετε την ποσότητα του μεσημεριανού γεύματος. Καταναλώστε φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες (π.χ. μήλο με τη φλούδα, πορτοκάλι, μπανάνα). Αποφύγετε επίσης το τσιμπολόγημα μέχρι το μεσημέρι.

Προσέξτε στο πασχαλινό τραπέζι

Αρχίστε το φαγητό σας με σαλάτα, ούτως ώστε να αυξηθεί το αίσθημα του κορεσμού της πείνας. Με αυτό τον τρόπο θα καταναλώσετε στη συνέχεια μικρότερη ποσότητα φαγητού.

Φροντίστε να τρώτε μόνο το φαγητό που θα σερβίρετε στο πιάτο σας, αποφεύγοντας να τσιμπολογάτε από τις πιατέλες. Ειδάλλως, δεν θα έχετε τον έλεγχο στις ποσότητες που θα καταναλώσετε. Για τον ίδιο λόγο, το ιδανικό είναι να φάτε μόνο μία μερίδα φαγητού και να μην ξαναγεμίσετε το πιάτο σας.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να αφαιρέσετε το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας. Να φάτε επίσης μικρή ποσότητα από τα τρόφιμα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, όπως τα εντόσθια και το κοκορέτσι, συνιστά η κυρία Αδαμίδου.

Συνοδεύστε το φαγητό σας στο πασχαλινό τραπέζι με λίγο κόκκινο κρασί, που έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Περιορισθείτε, όμως, σε 1 ή 2 μικρά ποτηράκια, πάντα με σεβασμό στην κατάσταση της υγείας σας.

Μην παραλείψετε, τέλος, να ξεδιψάσετε με άφθονο νερό πριν αρχίσετε να τρώτε και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πότε να φάτε γλυκό

Καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωση γλυκού μαζί με το γεύμα. Προτιμήστε κάποιο φρούτο ή συνδυασμό φρούτου με γιαούρτι. Αν υπάρχει γλυκό που επιθυμείτε, αφήστε να παρέλθουν 2-3 ώρες από το φαγητό και απολαύστε μικρή ποσότητα το απόγευμα.

Για τις ημέρες μετά το πασχαλινό τραπέζι

Από την Τρίτη του Πάσχα και μετά, επιλέξτε τρόφιμα που προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά για το στομάχι έπειτα από την πασχαλινή κρεοφαγία. Προτιμήστε:

«Χαρείτε τις πασχαλινές εορτές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα φροντίζοντας παράλληλα την υγεία σας, δίχως άγχος για το σωματικό σας βάρος», καταλήγει η κυρία Αδαμίδου.

Φωτογραφία: iStock