Iatropedia

Ποια τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ

Fresh made banana smoothie in a glass on yellow background

Μερικά αμύγδαλα, μια μπανάνα ή ένα γιαούρτι είναι μερικά από τα τρόφιμα που μπορούν να μας βοηθήσουν στον ύπνο μας.

Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να μας κάνουν να κοιμηθούμε καλύτερα το βράδυ, αν τα φάμε κατά την διάρκεια της ημέρας ή λίγη ώρα πριν από τον ύπνο.

Είναι κυρίως σνακς που δεν θα μας βαρύνουν και δεν θα διαταράξουν τη φυσιολογική λειτουργία του ύπνου μας. Ο διατροφολόγος Michael Roizen, MD, προτείνει τα παρακάτω τρόφιμα που μπορούν να προάγουν έναν ποιοτικότερο ύπνο.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι ένα εξαιρετικό σνακ για καλύτερο ύπνο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε μαγνήσιο. Το μαγνήσιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ηρεμία του νευρικού συστήματος και στη ρύθμιση του ύπνου.

Επιπλέον, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μελατονίνη, μια ορμόνη που βοηθάει στο να δώσει το σήμα στο σώμα σας ότι είναι ώρα για ύπνο.

Ακτινίδια

Το ακτινίδιο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φρούτα για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Τα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης και αντιοξειδωτικών του ακτινιδίου και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες C και K, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και το στρες.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι γεμάτο με πρωτεΐνες και περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, το οποίο βοηθά τον εγκέφαλο να παράγει μελατονίνη. Αυτό το καθιστά ένα εξαιρετικό σνακ για καλύτερο και ξεκούραστο ύπνο.

Τα προβιοτικά στο γιαούρτι υποστηρίζουν επίσης την υγεία του εντέρου, η οποία έχει συνδεθεί με καλύτερη ποιότητα ύπνου και γενική ευεξία.

Cottage Cheese

Το τυρί κότατζ είναι άλλο ένα από τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου.

Το τυρί κότατζ περιέχει επίσης τρυπτοφάνη, ένα μέταλλο που μετατρέπεται σε σεροτονίνη και μελατονίνη, βοηθώντας στη χαλάρωση.

Δείτε επίσης: Ποια φρούτα έχουν τις χαμηλότερες θερμίδες και είναι τα πιο κατάλληλα για δίαιτα

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι ένα σνακ φιλικό προς τον ύπνο χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία βοηθούν στη χαλάρωση των μυών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, οι μπανάνες περιέχουν και αυτές τρυπτοφάνη, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες μας κάνουν να πεινάμε λιγότερο τη νύχτα.

Βοδινό κρέας

Ένα από τα τρόφιμα «έκπληξη» είναι το βοδινό κρέας. Μπορεί και αυτό να μας βοηθήσει, αλλά πρέπει να προσέχουμε να το καταναλώνουμε με μέτρο, ειδικά τις πιο βραδυνές ώρες για να μην βαρύνουμε.

Η κατανάλωση μιας μικρής μερίδας άπαχου μοσχαρίσιου κρέατος πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο χορτάτοι και πιο ικανοποιημένοι, καθιστώντας ευκολότερο να αποκοιμηθείτε.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή μελατονίνης, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για ένα σνακ πριν τον ύπνο. Εκτός από τη μελατονίνη, τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και μειώνουν το στρες.

Δείτε επίσης: Οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μας προστατεύουν από τις αρρώστιες

Χαμομήλι

Το τσάι χαμομηλιού χρησιμοποιείται εδώ και καιρό ως φυσική θεραπεία για ύπνο και χαλάρωση. Αυτό το τσάι από βότανα περιέχει απιγενίνη, ένα αντιοξειδωτικό που συνδέεται με τους υποδοχείς του εγκεφάλου και προάγει την υπνηλία. Πίνοντας ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι χαμομηλιού πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα, διευκολύνοντας τον ύπνο.

Φωτογραφία iStock