Iatropedia

Ποια τρόφιμα περιέχουν πολλή βιταμίνη Β12. Γιατί μας είναι απαραίτητη

Πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για καλή υγεία, αλλά η βιταμίνη Β12 είναι ένα από τα σημαντικότερα. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην αιμοποίηση, στη σύνθεση του DNA και στην υγεία του εγκεφάλου. Ποιοι κινδυνεύουν από ανεπάρκεια. Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες.

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα συστατικό απαραίτητο για πολλές και σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, αλλά δυστυχώς πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια σε αυτήν.

Η βιταμίνη αυτή εμπλέκεται στον μεταβολισμό κάθε κυττάρου του ανθρώπινου σώματος. Είναι επίσης απαραίτητη:

Ο μέσος ενήλικας πρέπει να προσλαμβάνει περίπου 2,4 μικρογραμμάρια (mcg ή μg) την ημέρα. Στην εγκυμοσύνη και κατά τον θηλασμό οι γυναίκες πρέπει να προσλαμβάνουν λίγο περισσότερο.

Η βιταμίνη Β12 απορροφάται από το στομάχι. Οι περιττές ποσότητές της αποθηκεύονται στο ήπαρ για μελλοντική χρήση. Ένας άνθρωπος μπορεί να εκδηλώσει ανεπάρκεια σε αυτήν, εάν ο οργανισμός του δεν την απορροφά ή εάν δεν καταναλώνει αρκετά τρόφιμα που την περιέχουν.

Ποιοι κινδυνεύουν να εκδηλώσουν ανεπάρκεια

Η βιταμίνη Β12 εκ φύσεως υπάρχει στα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα. Γι’ αυτό, «η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι συχνή στους χορτοφάγους», λέει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Anna Taylor, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. Ωστόσο την περιέχουν και πολλά φυτικής προελεύσεως εμπλουτισμένα τρόφιμα του εμπορίου.

Τα περισσότερα κρούσματα της ανεπάρκειας, όμως, παρατηρούνται στους ηλικιωμένους, λέει ο Dr. Donald Hensrud, αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής & Προληπτικής Ιατρικής στο Κολλέγιο Ιατρικής της Mayo Clinic. Οι ηλικιωμένοι είναι επιρρεπείς σε αυτήν διότι το στομάχι τους συχνά δεν παράγει αρκετά γαστρικά οξέα (υδροχλωρικό οξύ), τα οποία εμπλέκονται στην απορρόφησή της από τα τρόφιμα.

Οι συνέπειες της ανεπάρκειας συμπεριλαμβάνουν αναιμία, κόπωση και νευρολογικά προβλήματα, τονίζει. Οι πάσχοντες μπορεί επίσης να εκδηλώσουν νευροψυχιατρικές διαταραχές.

Οι καλές πηγές

Στη συνέχεια παρατίθενται μερικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12: