Iatropedia

Ποια τρόφιμα πρέπει να πετάξετε, αν βγάλουν μούχλα [Λίστα]

parrmesan cheese mold

Οι κίνδυνοι που υπάρχουν αν κατά λάθος φάτε ένα τρόφιμο με μούχλα. Ποια συμπτώματα να έχετε το νου σας.

Ορισμένα τρόφιμα προορίζονται να είναι μουχλιασμένα και είναι ασφαλές να τα καταναλώσουμε. Το μπλε τυρί, παραδείγματος χάριν, και το ροκφόρ έχουν την χαρακτηριστική εμφάνισή τους από έναν μύκητα (μούχλα) που σχετίζεται με εκείνον από τον οποίο καλλιεργείται το αντιβιοτικό πενικιλίνη. Τα μανιτάρια είναι μύκητες, επομένως τεχνικά είναι μούχλα.

Τι γίνεται όμως με την μούχλα που αναπτύσσεται πάνω σε ένα ζουμερό φρούτο ή σε μία φέτα ψωμί; Και τι μπορεί να πάθετε αν κατά λάθος την καταναλώσετε;

Κατ’ αρχάς, μην πανικοβληθείτε. Αυτό που χρειάζεται είναι να θυμάστε τι είδους φαγητό με μούχλα φάγατε και να έχετε το νου σας μη τυχόν αναπτύξετε ύποπτα συμπτώματα, συνιστά η διαιτολόγος Dr. Lillian Craggs-Dino, συνεργάτις του Βαριατρικού & Μεταβολικού Ινστιτούτου της Cleveland Clinic, στην Φλόριντα.

Αν αναπτύξετε συμπτώματα, πρέπει αμέσως να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό. Μερικά είδη μούχλας προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, που μπορεί να είναι άμεσες ή όψιμες (εμφανίζονται με καθυστέρηση). Άλλα προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα, αναφέρει η Υπηρεσία Ασφάλειας & Ελέγχου Τροφίμων (FSIS) του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA).

Υπάρχουν επίσης και κάποια είδη τα οποία, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, παράγουν μυκοτοξίνες. Πρόκειται για τοξικές ουσίες που μπορεί να σας αρρωστήσουν.

Επομένως να έχετε το νου σας για ύποπτα συμπτώματα, όπως ενδεικτικά:

Καραδοκούν και βακτήρια

Αν και η εύκολη λύση μοιάζει να είναι να αφαιρέσετε την μούχλα και να φάτε το τρόφιμο, μπορεί να βλέπετε μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Όταν ένα τρόφιμο εμφανίζει έντονη ανάπτυξη μούχλας, το πιθανότερο είναι ότι έχουν δημιουργηθεί «ίνες» μούχλας. Οι «ίνες» αυτές εισδύουν βαθιά στο εσωτερικό του και δεν είναι πάντοτε εμφανείς, τονίζει η FSIS.

Στους επικίνδυνους μύκητες, οι δηλητηριώδεις ουσίες συχνά περιέχονται μέσα και γύρω από αυτές τις «ίνες». Μερικές φορές, δε, οι τοξίνες που παράγουν εξαπλώνονται σε όλο το τρόφιμο.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι πιθανότερο να είναι μολυσμένα και κάτω από τα σημεία που βλέπετε. Επιπλέον, τα μουχλιασμένα τρόφιμα μπορεί επίσης να έχουν βακτήρια που αναπτύσσονται μαζί με την μούχλα. Τα βακτήρια αυτά, όπως η λιστέρια, μπορεί να προκαλέσουν δηλητηριάσεις, λέει η Dr. Craggs-Dino. Τέτοιου είδους βακτήρια αναπτύσσονται συχνά σε προϊόντα όπως το αλλαντικό luncheon meat και ορισμένα τυριά, ακόμα κι αν βρίσκονται στο ψυγείο.

Σε ποια τρόφιμα μπορείτε να αφαιρέσετε τη μούχλα

Ποια τρόφιμα με μούχλα, λοιπόν, πρέπει να πετάτε αμέσως και ποια μπορείτε να καθαρίσετε και ύστερα να τα καταναλώσετε; Η FSIS απαντά τα εξής:

Σε γενικές γραμμές, πάντως, αν δεν ξέρετε πόσο ασφαλές είναι ένα τρόφιμο με μούχλα, προτιμότερο είναι να το πετάξετε, συνιστά η Dr. Craggs-Dino. Καλύτερα αυτό, παρά να αρρωστήσετε.

Φωτογραφία: iStock