Ποιες ουσίες προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες [εικόνες τροφίμων]
Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ο κατάλογος συστατικών της ετικέτας ενός τροφίμου περιλαμβάνει όλα τα συστατικά του τροφίμου, κατά φθίνουσα σειρά περιεκτικότητας ως προς το βάρος, όπως καταγράφηκαν κατά τη στιγμή της χρησιμοποίησής τους στην παρασκευή του τροφίμου.
Στον κατάλογο συστατικών περιλαμβάνονται υποχρεωτικά και τα συστατικά που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους και τα οποία αναγράφονται με είδος χαρακτήρων που κάνει σαφή τη διάκρισή τους από τα υπόλοιπα συστατικά του καταλόγου.
Οι ουσίες που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες σύμφωνα με το Παράρτημα II του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 είναι αυτές που απεικονίζονται στις φωτογραφίες:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΕΦΕΤ: Όλα τα μέτρα για να τρώμε με ασφάλεια στο σπίτι – Πρέπει να τα ξέρουμε όλοι
Γιατί είναι σημαντικό το είδος συσκευασίας των τροφίμων: Τι υπογραμμίζει ο ΕΦΕΤ
Είναι τα πρόσθετα τροφίμων κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε; Τι επισημαίνει ο ΕΦΕΤ
φωτό: iStock