Iatropedia

Ποιες τροφές μπορούν να «απογειώσουν» την αντοχή και τις σεξουαλικές επιδόσεις σας

Shot of an affectionate young couple sharing a romantic moment in the bedroom at home

Θέλετε να εντυπωσιάσετε τον/την σύντροφό σας με τις αντοχές σας στο κρεβάτι; Κι όμως, υπάρχουν τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν!

Είναι πολλοί εκείνοι που θα ήθελαν να αυξήσουν λιγάκι παραπάνω την αντοχή τους και να αυξήσουν τις σεξουαλικές επιδόσεις τους.

Σύμφωνα με έρευνες, τα περισσότερα ζευγάρια περνούν μεταξύ 3 και 13 λεπτών στην σεξουαλική πράξη, ενώ κάποιες άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες γενικά προτιμούν να διαρκεί από 15 έως 25 λεπτά.

Αν όμως θέλετε να κάνετε την διαφορά και να κρατήσει λίγο περισσότερο, υπάρχουν τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Όσον αφορά τη σεξουαλική αντοχή, το «κλειδί» είναι τα τρόφιμα που αυξάνουν τη ροή του αίματος και περιέχουν βιταμίνες. Από την άλλη, για την ενίσχυση της σεξουαλικής σας «ορμής», οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την ψυχική υγεία και τη διέγερση μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Ποιες είναι όμως αυτές οι τροφές που θα «απογειώσουν» τις σεξουαλικές επιδόσεις σας;

Μήλα

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φλαβονόλες, τα μήλα μπορεί να είναι ο «σύμμαχος» σας για την προώθηση της συνολικής, αλλά και της σεξουαλικής σας υγείας.

Συγκεκριμένα, τα μήλα περιέχουν κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές, που παίζει ρόλο στη βελτίωση της αντοχής, καθώς συμβάλλει στην αύξηση της ποσότητας του οξυγόνου που χρησιμοποιούν οι μύες μας.

Η κερκετίνη, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της απελευθέρωσης κορτιζόνης, η οποία προκαλεί μυϊκή διάσπαση, που σημαίνει ότι θα μπορείτε να συνεχίσετε περισσότερο χωρίς να αισθάνεστε κόπωση.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, που θα σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να ικανοποιήσετε τον σύντροφό σας. Επίσης, είναι γεμάτες κάλιο, το οποίο χαλαρώνει τους μυς και μειώνει τις κράμπες και τους σπασμούς.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να ενισχύσει τις σεξουαλικές επιδόσεις, διασφαλίζοντας τη σωστή ροή αίματος σε ορισμένα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Σπανάκι

Ποιο είναι το μυστικό για το πώς το σπανάκι μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική σας αντοχή; Η απάντηση είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε αργινίνη. Όταν αυτό το αμινοξύ φτάνει στον οργανισμό σας, μετατρέπεται σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο βοηθά στην έναρξη και στη διατήρηση της στύσης.

Επίσης, σύμφωνα με μια μελέτη, το μονοξείδιο του αζώτου μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της μυϊκής ανάπτυξης και του χρόνου αποκατάστασης των μυών μετά από έντονη σωματική άσκηση. Έτσι, εάν κάνετε κάποια αρκετά έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, το σπανάκι μπορεί να σας βοηθήσει να αντέχετε περισσότερο.

Δείτε επίσης: Σεξουαλική επαφή και καρδιά: Τέσσερα σημαντικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε

Μαύρη σοκολάτα

Έχετε άγχος πριν το ραντεβού σας; Νιώθετε στρες για το αν θα ικανοποιήσετε τον σύντροφό σας; Οι τροφές που ενισχύουν τη ψυχική διάθεση μπορούν να σας βοηθήσουν, όπως η μαύρη σοκολάτα.

Σύμφωνα με ερευνητές, το κακάο αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνης που τονώνει τη διάθεση.

Καρπούζι

Ο καλοκαιρινός σας έρωτας μπορεί να γίνει καλύτερος, αν φάτε λίγο καρπούζι. Το αγαπημένο μας καλοκαιρινό φρούτο, εκτός από δροσιστικό και νόστιμο, είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές L-κιτρουλίνης, ενός μη απαραίτητου αμινοξέος που το σώμα σας μετατρέπει σε L-αργινίνη. Με τη σειρά της, η L-αργινίνη διεγείρει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο αυξάνει τη ροή του αίματος στο πέος, ενισχύοντας τις στύσεις και «απογειώνοντας» τις σεξουαλικές επιδόσεις.

Σολωμός

Άλλο ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να ενισχύσει τις σεξουαλικές επιδόσεις σας είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου, που με τη σειρά του βοηθάει στην μεγαλύτερη διάρκεια των στύσεων. Ο σολωμός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3.

Γενικά, η μεσογειακή και η υγιεινή διατροφή, μπορεί να βελτιώσει τη στυτική λειτουργία σε άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Impotence Research. Η ίδια ομάδα ερευνητών βρήκε παρόμοια αποτελέσματα για βελτιωμένη σεξουαλική υγεία στις γυναίκες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή.

Δείτε επίσης: Ο γάμος κάνει καλό στην υγεία των ανδρών – Τι έδειξε η έρευνα για τις γυναίκες

Μοσχαρίσιο κρέας

Όσον αφορά την ενίσχυση – και τη διατήρηση – της λίμπιντο, η νιασίνη (βιταμίνη Β3) είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine διαπίστωσε ότι οι άντρες που έπασχαν από ανικανότητα και έλαβαν συμπλήρωμα νιασίνης ανέφεραν σημαντική βελτίωση στις σεξουαλικές επιδόσεις τους. Μόλις 120 γραμμάρια βοδινό κρέας θα σας δώσουν πάνω από το 30% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης της συγκεκριμένης βιταμίνης, βοηθώντας σας να αυξήσετε τη σεξουαλική σας ορμή!

Τόνος

Μία από τις τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν είναι και ο τόνος, τον οποίο όλοι μπορούμε να φάμε πολύ εύκολα μέσα από μία κονσέρβα.

Ο τόνος είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β-12, η οποία συνδέεται με τη βέλτιστη πνευματική λειτουργία και την υψηλή ενέργεια, επειδή βοηθά στη διατήρηση της υγείας των νεύρων, του εγκεφάλου και του αίματός σας.

Σύμφωνα με μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο First International Journal of Andrology, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 σχετίζεται με στυτική δυσλειτουργία.

Διαβάστε επίσης: Προφυλακτικό: Λανθασμένες πρακτικές στη χρήση του, αυξάνουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Φωτογραφίες iStock