Ποιο συστατικό στο πόσιμο νερό αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

  • Ρούλα Τσουλέα
αρσενικό
Τι παρατήρησαν οι επιστήμονες ακόμα και όταν υπάρχει σε επίπεδα εντός των αποδεκτών ορίων.

Η συστηματική κατανάλωση νερού που περιέχει αρσενικό μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη, ακόμα και όταν τα επίπεδα του χημικού στοιχείου είναι χαμηλά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το αρσενικό είναι ένα συστατικό που υπάρχει στη φύση. Μπορεί να ανιχνευτεί παντού στο περιβάλλον γύρω μας (π.χ. νερό, αέρας, χώμα, τρόφιμα). Ωστόσο η υπερβολική έκθεση σε αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

  • Αιματολογικές, νευρολογικές και γαστρεντερικές διαταραχές
  • Καρκίνος (π.χ. του δέρματος, εσωτερικών οργάνων)

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Columbia θέλησαν να εξετάσουν εάν το αρσενικό ενέχει κίνδυνο διαβήτη και όταν καταναλώνεται σε συγκεντρώσεις εντός των αποδεκτών ορίων. Έτσι ανέλυσαν στοιχεία από 7.568 εθελοντές, οι οποίοι συμμετάσχει σε δύο ερευνητικά προγράμματα την περίοδο 2000-2003.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Diabetes Care. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι 1.791 από τους εθελοντές είχαν συμμετάσχει στην κλινική μελέτη SHFS (Strong Heart Family Study). Οι υπόλοιποι 5.777 είχαν συμμετάσχει στη μελέτη MESA (Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis).

Οι μελέτες άρχισαν την περίοδο 2001-2003 και 2000-2002 αντίστοιχα. Κατά την έναρξή τους κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωσθεί με διαβήτη. Οι επιστήμονες είχαν παρακολουθήσει την πορεία της υγείας τους έως το 2010 και το 2019 αντιστοίχως.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, σε όσο περισσότερο αρσενικό εκτίθεντο οι εθελοντές μέσω του πόσιμου νερού, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να εκδηλώσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Στην πραγματικότητα, κάθε διπλασιασμός στις συγκεντρώσεις του αρσενικού σχετίσθηκε με αύξηση κατά 10% στις πιθανότητες αναπτύξεως της νόσου. Μάλιστα αυτό ίσχυε και όταν παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή κάτω από τα αποδεκτά όρια.

Η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) έχει θέσει ως όριο για το αρσενικό στο πόσιμο νερό τα 10 μg/L. Η νέα μελέτη έδειξε πως ο κίνδυνος αναπτύξεως διαβήτη αυξανόταν και με συγκεντρώσεις χαμηλότερες από αυτό.

Η αύξηση του κινδύνου από το αρσενικό στο νερό ήταν μεγαλύτερη για:

  • Τους συμμετέχοντες με φυσιολογικό σωματικό βάρος (Δείκτης Μάζας Σώματος κάτω από 25 kg/m2)
  • Στις γυναίκες

Όπως εξηγούν οι καθηγήτριες της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), η κύρια αιτία σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία.

Ωστόσο «είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και άλλους επιβαρυντικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες και να τους αντιμετωπίσουμε.  Το αρσενικό στο νερό μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας είτε άμεσα εάν βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα, είτε σταδιακά εάν καταναλώνεται μακροχρόνια σε μικρότερες ποσότητες», τονίζουν.

Και καταλήγουν: «Η μελέτη αυτή κατέδειξε ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις στα χαμηλά, αποδεκτά επίπεδα αρσενικού στο νερό (κάτω από 10 μg/L) σχετίζονται με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μετά από κάποια έτη».

Φωτογραφία: iStock