Ποιο συστατικό της διατροφής μάς γερνάει πριν την ώρα μας

  • Ρούλα Τσουλέα
ζάχαρη
Οι ειδικοί συνιστούν να περιορίζεται σε λιγότερο από 10% των ημερήσιων θερμίδων μας.

Αν θέλετε όχι μόνο να νιώθετε, αλλά και να είστε νέοι, μειώστε την πρόσθετη ζάχαρη από τη διατροφή σας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι γερνάει πρόωρα τα κύτταρα του σώματος. Μάλιστα αυτό συμβαίνει ακόμα κι αν κατά τα άλλα η διατροφή σας είναι υγιεινή, διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Στον αντίποδα, εάν λαμβάνετε καθημερινά από τη διατροφή σας πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες και αντιφλεγμονώδη συστατικά, η βιολογική ηλικία σας μπορεί να είναι νεότερη από την χρονολογική.

Εν κατακλείδι, όσο πιο υγιεινή είναι η διατροφή σας, τόσο πιο νεανικά είναι τα σωματικά κύτταρα.

«Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η πολλή ζάχαρη σχετίζεται με χειρότερη μεταβολική υγεία και πρόωρη νόσηση, πιθανώς περισσότερο απ’ ό,τι άλλοι διατροφικοί παράγοντες», δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Elissa Epel, καθηγήτρια Ψυχιατρικής & Συμπεριφορικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτό οφείλεται στις επιγενετικές αλλαγές – δηλαδή στις αλλαγές που υφίστανται τα κύτταρα λόγω του τρόπου ζωής.

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από μελέτη σε 342 γυναίκες μέσης ηλικίας 39 ετών. Οι ερευνητές κατέγραψαν λεπτομερώς τη διατροφή τους και τις υπέβαλλαν σε ειδικές αναλύσεις για να καταγράψουν τις επιγενετικές αλλαγές στα κύτταρά τους.

Οι αναλύσεις έγιναν σε δείγμα σιέλου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να υπολογιστεί η βιολογική ηλικία τους έναντι της χρονολογικής. Η βιολογική ηλικία δείχνει ουσιαστικά πόσο γερασμένο είναι το σώμα μας. Η χρονολογική ηλικία είναι το πότε γεννηθήκαμε.

Οι γυναίκες της μελέτης κατανάλωναν καθημερινά 61 γραμμάρια ζάχαρη, κατά μέσον όρο. Στην πραγματικότητα η κατανάλωση ζάχαρης κυμαινόταν από 3 έως 316 γραμμάρια ημερησίως.

Οι ειδικοί συνιστούν η ζάχαρη που τρώμε να περιορίζεται σε λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων μας. Σε ένα διαιτολόγιο των 2.000 θερμίδων το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε λιγότερες από 200 θερμίδες (ή 50 γραμμάρια ζάχαρη).

Μία μικρή μπάρα σοκολάτα γάλακτος παρέχει περίπου 25 γραμμάρια ζάχαρη. Ένα κουτάκι κλασικό αναψυκτικό παρέχει περίπου 39 γραμμάρια.

Τα ευρήματα

Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως κάθε μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης κατά 10 γραμμάρια ημερησίως, μπορεί να μειώνει μακροπρόθεσμα κατά 2,4 μήνες την βιολογική ηλικία μας.

Αυτό ισχύει ακόμα και για όσους τρώνε κατά τα άλλα πολύ υγιεινά, γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα πως γενικότερα η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται ισχυρά με τη νεανικότητα του σώματος. Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή στην οποία βασίζεται η μεσογειακή περιέχει κυρίως:

  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Όσπρια και ξηρούς καρπούς
  • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους
  • Ψάρια και θαλασσινά
  • Μετρημένες ποσότητες κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων και γλυκών

Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι ισχύουσες συστάσεις για προστασία από τα χρόνια νοσήματα, διατηρούν επίσης το σώμα νεανικό, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Dorothy Chiu, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο UCSF.

Φωτογραφία: iStock