Για τις ανάγκες της έρευνας επάνω στην μαύρη σοκολάτα οι επιστήμονες εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες περισσοτέρων από 20.000 ενηλίκων μέσης και τρίτης ηλικίας.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν μαύρη σοκολάτα, εκείνοι που κατανάλωναν κάποια ποσότητα καθημερινά είχαν 11% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 23% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτό από μόνο του δεν αποδεικνύει ότι το εν λόγω είδος σοκολάτας μας κάνει πιο υγιείς. Στην συγκεκριμένοι έρευνα οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα, το έκαναν σε ποσότητες 7-100γρ καθημερινά.
Εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερη μαύρη σοκολάτα έτειναν να είναι νεότεροι, να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, μικρότερη περιφέρεια μέσης και αρτηριακή πίεση, ήταν λιγότερο πιθανό να πάσχουν από διαβήτη και πιο πιθανό να έχουν πιο έντονη σωματική δραστηριότητα, στοιχεία που συνθέτουν ένα πιο ευνοϊκό “προφίλ” μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.
Τα ευρήματα της έρευνας βασίστηκαν σε δεδομένα από τη μελέτη EPIC-Norfolk, που παρακολουθεί τις επιπτώσεις της διατροφής στην μακροπρόθεσμη υγεία 25.000 ανδρών και γυναικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καρδιά – υγεία – διατροφή: Τι λένε οι ερευνητές για τα ω-3 λιπαρά
Εγκεφαλικό: Αυτά είναι τα συμπτώματα – Βασικός οδηγός για ΟΛΟΥΣ [vids]
Καρδιά: 4 λιπαρά που πρέπει να τρώτε και 6 που πρέπει να κόψετε [vid]
Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Ποια συγκεκριμένη τροφή μειώνει πολύ τον κίνδυνο