Πώς μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων: Οι 12 συμβουλές του ΕΦΕΤ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σπατάλη τροφίμων
Η αλόγιστη σπατάλη τροφίμων εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, βλάπτει το περιβάλλον και φυσικά και... την τσέπη μας.

Για πολλούς ανθρώπους η σπατάλη τροφίμων έχει γίνει συνήθεια: αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειάζονται, αφήνουν τα φρούτα και τα λαχανικά να χαλάσουν ή παραγγέλνουν μεγαλύτερες μερίδες απ’ ότι μπορούν να φάνε.

Αυτές οι συνήθειες επιβαρύνουν τους φυσικούς πόρους και βλάπτουν το περιβάλλον. Όταν σπαταλάμε τρόφιμα, σπαταλάμε την εργασία, τις επενδύσεις και τους πολύτιμους πόρους (όπως νερό, σπόρους, ζωοτροφές κ.λπ.) που προορίζονται για την παραγωγή τους, καθώς και τους πόρους που διατίθενται για τη μεταφορά και την επεξεργασία τους.

H σπατάλη τροφίμων αυξάνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Τα τρόφιμα που «χάνονται» από τη συγκομιδή μέχρι τη διάθεση στη λιανική, ονομάζονται απώλεια τροφίμων και υπολογίζεται σε περίπου 14% των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως. Το τμήμα των τροφίμων που σπαταλάται σε επίπεδο καταναλωτή ή λιανικής αναφέρεται ως σπατάλη τροφίμων. Η μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων είναι απαραίτητη σε έναν κόσμο όπου εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν καθημερινά.

Οι 12 συμβουλές του ΕΦΕΤ για να μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων

σπατάλη τροφίμων

σπατάλη τροφίμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΦΕΤ: Τα πέντε «κλειδιά» για ασφαλέστερα τρόφιμα

Οδηγίες ΕΦΕΤ: Πώς καθαρίζουμε σωστά τις επιφάνειες για την προετοιμασία των γευμάτων στο σπίτι

ΕΦΕΤ: Πώς να επιλέγετε ασφαλείς πρώτες ύλες για την παρασκευή των γευμάτων σας

ΕΦΕΤ: Όλα τα μέτρα για να τρώμε με ασφάλεια στο σπίτι – Πρέπει να τα ξέρουμε όλοι

Γιατί είναι σημαντικό το είδος συσκευασίας των τροφίμων: Τι υπογραμμίζει ο ΕΦΕΤ

Είναι τα πρόσθετα τροφίμων κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε; Τι επισημαίνει ο ΕΦΕΤ

φωτό: iStock