Πώς να αποφύγεις τη διασταυρούμενη μόλυνση μέσω τροφίμων: Τα βακτήρια μεταφέρονται

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
διασταυρούμενη μόλυνση
Η διασταυρούμενη μόλυνση είναι η μεταφορά επιβλαβών βακτηρίων σε τρόφιμα από άλλα τρόφιμα, από σανίδες κοπής, από σκεύη κ.λπ., όταν δεν τα μεταχειριζόμαστε σωστά.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν μεταχειρίζεστε ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά, επομένως πρέπει να φυλάξετε αυτά τα τρόφιμα και τους χυμούς τους μακριά από ήδη μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και φρέσκα προϊόντα.

Όταν μεταχειρίζεστε τρόφιμα, είναι σημαντικό να είστε έξυπνοι, να διατηρείτε τα τρόφιμα μακριά το ένα από το άλλο για να μην μεταφέρετε βακτήρια μεταξύ τους.

Ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα, μπορείτε να αποτρέψετε τη διασταυρούμενη μόλυνση και να μειώσετε τον κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών:

Όταν ψωνίζετε

  • Διαχωρίστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά από άλλα τρόφιμα στο καλάθι ή στο καρότσι των αγορών σας.
  • Τοποθετήστε αυτά τα τρόφιμα σε πλαστικές σακούλες για να αποτρέψετε το στάξιμο των χυμών τους σε άλλα τρόφιμα.
  • Είναι επίσης καλύτερο να διαχωρίζετε αυτά τα τρόφιμα από άλλα τρόφιμα καθώς τα βάζετε σε σακούλες στο ταμείο.

Κατά την ψύξη των τροφίμων

  • Τοποθετήστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά σε δοχεία ή σφραγισμένες πλαστικές σακούλες για να αποτρέψετε το στάξιμο των χυμών τους σε άλλα τρόφιμα. Οι ωμοί χυμοί συχνά περιέχουν επιβλαβή βακτήρια.
  • Αποθηκεύστε τα αυγά στο αρχικό τους κουτί και βάλτε τα στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό.

Διασταυρούμενη μόλυνση κατά την προετοιμασία φαγητού

  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας και τις επιφάνειες της κουζίνας. Τα επιβλαβή βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρη την κουζίνα και να φτάσουν σε σανίδες κοπής, σκεύη και πάγκους. Για να αποφευχθεί αυτό:
  • Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά τον χειρισμό των τροφίμων, αλλά και μετά τη χρήση της τουαλέτας, ή τον χειρισμό κατοικίδιων.
  • Χρησιμοποιήστε ζεστό σαπουνόνερο και χαρτοπετσέτες, ή καθαρά πανιά κουζίνας, για να σκουπίσετε τις επιφάνειες της κουζίνας ή τις διαρροές. Πλένετε τα ρούχα συχνά στον ζεστό κύκλο του πλυντηρίου.
  • Πλένετε τις σανίδες κοπής, τα πιάτα και τους πάγκους με ζεστό σαπουνόνερο αφότου προετοιμάσετε κάθε είδος φαγητού και προτού προχωρήσετε στο επόμενο είδος.
  • Ένα διάλυμα με 1 κουταλιά της σούπας υγρής χλωρίνης ανά 3,5 λίτρα νερού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση επιφανειών και σκευών.

Σανίδες κοπής

  • Χρησιμοποιείτε πάντα μια καθαρή σανίδα κοπής.
  • Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε μία για φρέσκα προϊόντα (π.χ. λαχανικά) και μία άλλη για ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά.
  • Μόλις οι σανίδες κοπής φθαρούν υπερβολικά ή αποκτήσουν αυλακώσεις από τις μαχαιριές που είναι δύσκολο να καθαριστούν, θα πρέπει να τις αντικαταστήσετε.

Μαρινάρισμα τροφών

  • Μαρινάρετε το φαγητό πάντα στο ψυγείο και όχι στον πάγκο.
  • Η σάλτσα που χρησιμοποιείται για μαρινάρισμα στο ωμό κρέας, τα πουλερικά ή τα θαλασσινά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε μαγειρεμένα τρόφιμα, εκτός εάν βράσει λίγο πριν τη χρήση.

Διασταυρούμενη μόλυνση όταν σερβίρετε φαγητό

  • Χρησιμοποιείτε πάντα ένα καθαρό πιάτο.
  • Ποτέ μην τοποθετείτε το μαγειρεμένο φαγητό πίσω στο ίδιο σκεύος ή σανίδα κοπής που είχε παλαιότερα ωμά τρόφιμα.

Κατά την αποθήκευση των περισσευμάτων

  • Ψύξτε ή καταψύξτε τα υπολείμματα εντός το πολύ 2 ωρών σε καθαρά, ρηχά, καλυμμένα δοχεία για να αποτρέψετε τον πολλαπλασιασμό επιβλαβών βακτηρίων.

Πηγή: https://www.fsis.usda.gov

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν κάνετε αυτά τα λάθη στην κουζίνα κινδυνεύετε με τροφική δηλητηρίαση

Πώς καθαρίζεται σωστά το βετέξ που έχει τα περισσότερα βακτήρια στην κουζίνα

Μην κάνετε ποτέ αυτό το λάθος όταν ξεπαγώνετε το κοτόπουλο – Κίνδυνος για βακτήρια