Iatropedia

Πως να αποφύγετε τις καούρες και την δυσπεψία στο πασχαλινό τραπέζι

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού, αλκοόλ και τα στομαχικά ενοχλήματα.

Με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να γίνει η μετάβαση από τη νηστεία στην συνηθισμένη διατροφή, καθώς η αλλαγή στην ποιότητα του φαγητού και η υπερβολική και απότομη πρόσληψη κρέατος μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και καούρες.

Η νηστεία είναι μία κυρίως χορτοφαγική διατροφή, αφού έχει μεγάλη πρόσληψη υδατανθράκων από φρούτα, ζυμαρικά, όσπρια και λαχανικά. Από το βράδυ της Ανάστασης και μετά, όμως, παρατηρείται πρόσληψη κρέατος, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το στομάχι να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γαστρικών οξέων για να πέψει την τροφή, αναφέρει ο γαστρεντερολόγος Μανώλης Συμβουλάκης, διευθυντής της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Όταν τα γαστρικά οξέα βρουν διέξοδο προς τον οισοφάγο, προκαλούν καούρες.

«Αυτό το Πάσχα θα θυμίζει κάτι από τον παλιό καλό καιρό», λέει ο κ. Συμβουλάκης. «Φίλοι και συγγενείς θα καθίσουν γύρω από το γιορτινό τραπέζι λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, ζώντας στιγμές όπως χρόνια πριν. Ωστόσο αυτήν την περίοδο, υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγουμε από τον έλεγχο, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ».

Για να αποφύγετε τις καούρες, ο κ. Συμβουλάκης έχει μερικές πρακτικές συμβουλές:

Μετά το φαγητό

Για την προστασία από τις καούρες είναι σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα και μετά το φαγητό. Ο κ. Συμβουλάκης συνιστά τα εξής:

Φωτογραφία: iStock