Iatropedia

Πως να μειώσετε το αλάτι σε κάθε φαγητό, χωρίς να χαλάσετε τη γεύση του

Τι συνιστά ο ΕΦΕΤ για να τρώμε νόστιμα φαγητά, αλλά χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας. Ποια μυρωδικά ταιριάζουν στην χωριάτικη σαλάτα, στον κιμά, στις σάλτσες για ζυμαρικά και σε άλλα πιάτα.

Αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής διατροφής μας αποτελεί το αλάτι, το οποίο ενισχύει τη γεύση των τροφίμων και τα συντηρεί. Εκτός από εκείνο, όμως, που εκ φύσεως περιέχουν τα τρόφιμα με τη μορφή του νατρίου, συνηθίζουμε να προσθέτουμε ακόμα περισσότερο στο μαγείρεμα ή και στο πιάτο μας.

Το πολύ αλάτι όμως είναι αιτία σοβαρών προβλημάτων υγείας, με πρώτη και κυριότερη την υπέρταση. Ευτυχώς, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε εύκολα, σε μεγάλο βαθμό, με φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά. Τα μυρωδικά όχι μόνο βελτιώνουν τη γεύση και το άρωμα των φαγητών, αλλά τα εμπλουτίζουν με ωφέλιμες ουσίες όπως τα αντιοξειδωτικά.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος είχε συνεργαστεί με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος για να καταρτίσει έναν οδηγό αντικατάστασης αλατιού με μυρωδικά.

Πρακτικές συστάσεις

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί στον οδηγό τους, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν επιλέγουμε μυρωδικά για το φαγητό μας. Και αυτό διότι:

Εξίσου σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε τα μυρωδικά την κατάλληλη στιγμή και να τα αποθηκεύουμε στον κατάλληλο χώρο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:

Εκτός από μυρωδικά, να προσθέτετε στο φαγητό σας και μπαχαρικά (π.χ. πιπέρι, πάπρικα, γαρύφαλλο, κανέλλα) καθώς και:

Τέλος, για να εξασφαλίσετε ότι θα τρώτε λιγότερο αλάτι, αρχίστε να το αντικαθιστάτε σταδιακά με μυρωδικά. Έτσι θα έχετε χρόνο για να προσαρμοστείτε στις νέες γεύσεις.

Ποιες είναι οι ταιριαστές αντικαταστάσεις

Να λοιπόν πως μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλάτι στο φαγητό με μυρωδικά, χωρίς να χάσετε τη γεύση του. Από κάθε πρόταση διαλέξτε όποιο σας ταιριάζει:

Στα κρέατα

Άλλα φαγητά

Φωτογραφία: iStock