Λίγο κρασί την ημέρα μπορεί να μας προστατεύσει από τα καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά μόνον εάν το καταναλώνουμε σε μικρή ποσότητα και στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, αναφέρουν επιστήμονες από την Ισπανία.
Μάλιστα η προστασία που παρέχει ένα μπουκάλι κρασί την εβδομάδα είναι εφάμιλλη με εκείνη των στατινών, αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Οι στατίνες είναι τα φάρμακα που χορηγούνται για μείωση της χοληστερόλης.
Το αν το κρασί δρα προστατευτικά στην καρδιά ή όχι, αποτελεί αντικείμενο επισταμένων μελετών από τις δεκαετίες 1960 και 1970, όταν η θρυλική μελέτη των 7 χωρών (Seven Countries Study) το ανέδειξε ως ένα από τα βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής.
Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αντικειμενικά την κατανάλωσή του, καταγράφοντας τα επίπεδα μιας ουσίας που απεκκρίνεται στα ούρα όταν πίνουμε κρασί. Η ουσία αυτή λέγεται τρυγικό (ή ταρταρικό) οξύ και είναι ένα από τα βασικά οξέα του.
Όταν κάποιος έχει πιει κρασί ή έχει φάει σταφίδες τις τελευταίες πέντε ημέρες, αυτό αποτυπώνεται στα επίπεδα του τρυγικού οξέος.
Η νέα μελέτη
Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 1.232 εθελοντές. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 68 έτη. Οι 657 ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για να καταγράψουν τις διατροφικές συνήθειές τους.
Τους υπέβαλλαν επίσης δύο φορές σε αναλύσεις ούρων. Η πρώτη φορά ήταν κατά την έναρξη της μελέτης και η δεύτερη έναν χρόνο αργότερα.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal. Όπως γράφουν οι ερευνητές, έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια παρακολούθησης, οι 685 από τους εθελοντές είχαν διαγνωστεί με καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.λπ.
Σε σύγκριση με όσους έπιναν ελάχιστο έως καθόλου κρασί (κάτω από 1 ποτηράκι το μήνα), όσοι έπιναν 3 έως 12 ποτηράκια τον μήνα είχαν 38% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Αυτό όμως ίσχυε για όσους ακολουθούσαν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής.
Αντίστοιχα, όσοι έπιναν 12 έως 35 ποτηράκια το μήνα είχαν κατά 50% χαμηλότερο κίνδυνο. Με τις μεγαλύτερες ποσότητες, τα οφέλη του κρασιού εξαλείφονταν.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι λίγο κρασί (έως το πολύ ένα ποτηράκι την ημέρα) στο πλαίσιο μιας υγιεινής, μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, λένε οι ερευνητές.
Ωστόσο διευκρινίζουν πως η μελέτη τους καταδεικνύει απλώς μία συσχέτιση και όχι σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Υπενθυμίζουν επίσης ότι δεν υπάρχει καμία ποσότητα αλκοόλ που να θεωρείται απολύτως ασφαλής για την υγεία, αφού ευνοεί την ανάπτυξη άλλων νοσημάτων.
Φωτογραφία: iStock