Iatropedia

Πώς θα διατηρήσουμε τα λαχανικά του καλοκαιριού όλο τον χειμώνα

Organic garden at summer harvest

Το καλοκαίρι η υγιεινή διατροφή είναι ευκολότερη από ποτέ. Φρούτα και λαχανικά αφθονούν, γεμάτα πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά

Το καλοκαίρι η υγιεινή διατροφή είναι ευκολότερη από ποτέ. Φρούτα και λαχανικά αφθονούν, γεμάτα πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή. Θρεπτικά συστατικά που, με έξυπνες στρατηγικές, δεν χρειάζεται να χάσουμε τον χειμώνα.

Ντομάτες

Πιο χρήσιμη για την ενυδάτωση του οργανισμού ακόμη κι από το καρπούζι, η ντομάτα έχει διάφορα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών όπως το λυκοπένιο, το οποίο έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Το μυστικό για να «σώσετε» τις καλοκαιρινές ντομάτες είναι να τις ψήσετε και να τις αποθηκεύσετε στην κατάψυξη για μια γλυκιά, υγιεινή εναλλακτική λύση αντί της κονσερβαρισμένης ντομάτας. (Πρόσθετο μπόνους: Οι μαγειρεμένες ντομάτες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο από τις ωμές).

Οι μικρές ντομάτες ή τα ντοματίνια, όπως είναι π.χ. η ποικιλία cherry, λειτουργούν καλύτερα. Απλώστε τις κομμένες στη μέση ή ολόκληρα τα ντοματίνια σε ένα ταψί και ανακατέψτε με ελαιόλαδο, αλάτι και μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, ό,τι έχετε ή σας αρέσει). Ψήστε στους 220 βαθμούς μέχρι οι ντομάτες να σκάσουν και να πάρουν χρώμα στις άκρες. Αφήστε να κρυώσουν και καταψύξτε σε δοχεία. Χρησιμοποιήστε τις σε σάλτσες, σούπες και βραστά.

Κολοκυθάκια

Η αφαίρεση της υγρασίας από τα κολοκυθάκια είναι το «κλειδί» για τη συντήρησή τους. Αυτό απαιτεί λίγο χρόνο στην κουζίνα, αλλά αξίζει τον κόπο για την πλούσια, γλυκιά γεύση που θα δώσουν στο φαγητό σας. Τρίψτε τα κολοκυθάκια και τσιγαρίστε τα σε χαμηλή φωτιά σε αλατισμένο ελαιόλαδο (και βούτυρο αν θέλετε). Προσθέστε ψιλοκομμένο σκόρδο και μυρωδικά ή αφήστε τα σκέτα. Μετά από περίπου μισή ώρα (ανακατεύοντας προς το τέλος), θα πρέπει να φαίνονται χρυσαφένια και να έχει μειωθεί σημαντικά ο όγκος τους. Χρησιμοποιήστε το σε σούπες, ντιπ και ζυμαρικά με καραμελωμένα κολοκυθάκια τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι, πλούσιο σε φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει την πέψη. Και το καλαμπόκι που καταψύχετε μόνοι σας έχει πολύ καλύτερη υφή και γεύση από τα περισσότερα συσκευασμένα.

Αφαιρέστε τους σπόρους από τα φρέσκα καλαμπόκια, βάλτε τους σε σακουλάκι που ανοιγοκλείνει και καταψύξτε τους. Χρησιμοποιήστε τους σε σοτέ, σούπες και άλλα πιάτα.

Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι άφθονος αυτήν την εποχή, γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε το και φτιάξτε πέστο – δεν θα το μετανιώσετε. Καταψύξτε το σε θήκες για παγάκια ή σε μικρά δοχεία για να το προσθέτετε σε ζυμαρικά και σούπες όλο το χρόνο.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Selena Gomez αποκαλύπτει ότι δεν μπορεί να κάνει παιδιά λόγω των προβλημάτων υγείας της

Γνωστά προφυλακτικά κατηγορούνται ότι περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες