Πως θα καταλάβετε αν τρώτε πολύ γρήγορα το φαγητό σας
«Να τρως αργά» ήταν η μόνιμη επωδός στο οικογενειακό τραπέζι, όταν ήμασταν παιδιά και αρπάζαμε με λαχτάρα το αγαπημένο μας φαγητό. Η σύσταση αυτή (όπως πολλές άλλες της μητέρας και της γιαγιάς μας) είχε στερεή επιστημονική βάση, άλλο αν χρειάσθηκαν μερικές δεκαετίες για να επιβεβαιωθεί.
Πότε όμως θεωρείται η κατανάλωση φαγητού πολύ γρήγορη; Εξαρτάται από το πόσες φορές μασάμε κάθε μπουκιά ή υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να το αντιληφθούμε; Και τι κινδύνους διατρέχουμε;
Όπως αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου, η ταχύτητα με την οποία τρώμε το φαγητό μας παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη των τροφίμων, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και το σωματικό βάρος.
Όταν τρώμε αργά, το φαγητό διασπάται σε μικρότερα τεμάχια και διευκολύνεται η πέψη. Επιπλέον, δεν καταπίνουμε αέρα, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει τυμπανισμό και μετεωρισμό. Η ηρεμία μας βοηθεί επίσης να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές, ενώ η βιασύνη μας ωθεί σε ό,τι πιο παχυντικό και ανθυγιεινό υπάρχει.
Γι’ αυτό τον λόγο, το βιαστικό φαγητό σχετίζεται με την δυσπεψία, την αύξηση του σωματικού βάρους και την καρδιοπάθεια.
Τέσσερις ενδείξεις
Τι ακριβώς σημαίνει, όμως, το «τρώω γρήγορα»; Δεν χρειάζεται να κοιτάτε το ρολόι σας για να τρώτε βιαστικά, αναφέρουν ειδικοί από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Άλλες σαφείς ενδείξεις είναι οι εξής:
- Τελειώνετε το γεύμα σας σε λιγότερο από 20-30 λεπτά. Ο οργανισμός σας χρειάζεται τουλάχιστον 20 λεπτά για να στείλει στον εγκέφαλο το αίσθημα κορεσμού της πείνας. Αν αδειάζετε το πιάτο σας σε λιγότερο χρόνο από αυτό, τρώτε πολύ γρήγορα. Χώρια που μέχρι να νιώσετε χορτάτοι θα έχετε φάει περισσότερο απ’ όσο χρειάζεστε.
- Δεν μασάτε καλά το φαγητό σας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να νιώθετε μεγάλα κομμάτια τροφής να κατεβαίνουν στον λαιμό σας
- Δεν ακουμπάτε το πιρούνι στο πιάτο. Αν το πιρούνι ανεβοκατεβαίνει ακατάπαυστα μεταξύ πιάτου και στόματος, τρώτε πολύ γρήγορα. Είναι σημαντικό να μεσολαβούν παύσεις ανάμεσα στις μπουκιές σας.
- Αισθάνεστε ενοχλητικά χορτάτοι μετά το φαγητό. Αν πίνετε σόδες ή νιώθετε «φουσκωμένοι» μετά το φαγητό, πιθανώς έχετε φάει γρήγορα και πολύ φαγητό.
Φωτογραφία: iStock