Πώς το μαύρο τσάι ωφελεί την υγεία μακροπρόθεσμα
Το μαύρο τσάι παρασκευάζεται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis. Είναι από τα πιο δημοφιλή είδη τσαγιού στον κόσμο και είναι γνωστό για την έντονη γεύση και το σκούρο χρώμα του.
Πολύτιμα φλαβονοειδή στο μαύρο τσάι
Τα φλαβονοειδή στο μαύρο τσάι έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας αργότερα στη ζωή. Πίνοντας ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι καθημερινά μπορεί να προσφέρει αυτά τα οφέλη, αλλά αν δεν πίνετε τσάι, υπάρχουν και άλλες διατροφικές επιλογές που περιέχουν φλαβονοειδή.
Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά κοινά τρόφιμα και ποτά, όπως το μαύρο και το πράσινο τσάι, τα μήλα, οι ξηροί καρποί, τα εσπεριδοειδή, τα μούρα και πολλά άλλα.
Τα φλαβονοειδή έχουν αναγνωριστεί εδώ και καιρό για τα οφέλη τους στην υγεία. Αλλά νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο ωφέλιμα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Μια μελέτη επί 881 ηλικιωμένων γυναικών (μέση ηλικία 80 ετών) έδειξε ότι εκείνες που κατανάλωναν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών στη διατροφή τους ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν εκτεταμένη ασβεστοποίηση στην κοιλιακή αορτή (AAC).
Τι κάνουν τα φλαβονοειδή για την ασβεστοποίηση στην κοιλιακή αορτή
Η κοιλιακή αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος. Παρέχει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στα κοιλιακά όργανα και τα κάτω άκρα. Η ασβεστοποίηση σε αυτήν αποτελεί προγνωστικό παράγοντα καρδιαγγειακών κινδύνων, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Έχει επίσης βρεθεί ότι είναι ένας αξιόπιστος προγνωστικός παράγοντας για την άνοια σε όψιμο στάδιο ζωής.
Ο ερευνητής και επικεφαλής της μελέτης, Ben Parmenter από το ECU Nutrition and Health Innovation Research Institute, δήλωσε ότι αν και υπάρχουν πολλές διατροφικές πηγές φλαβονοειδών, ορισμένες είχαν ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες.
Ο ίδιος είπε σχετικά: “Στους περισσότερους πληθυσμούς, μια μικρή ομάδα τροφίμων και ποτών (με μοναδικά υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή) συμβάλλει στο μεγαλύτερο μέρος της συνολικής διατροφικής πρόσληψης φλαβονοειδών. Οι κύριες πηγές είναι συνήθως:
- πράσινο και μαύρο τσάι
- βατόμουρα
- φράουλες
- πορτοκάλια
- κόκκινο κρασί
- μήλα
- σταφίδες/σταφύλια και
- μαύρη σοκολάτα”.
Η οικογένεια των φλαβονοειδών
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φλαβονοειδών, όπως οι φλαβαν-3-όλες και οι φλαβονόλες, τα οποία η μελέτη έδειξε ότι φαίνεται να έχουν επίσης σχέση με την AAC. Οι συμμετέχουσες που είχαν υψηλότερη πρόσληψη ολικών φλαβονοειδών, φλαβαν-3-ολών και φλαβονολών είχαν 36-39% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκτεταμένη AAC.
- Το μαύρο τσάι ήταν η κύρια πηγή ολικών φλαβονοειδών της έρευνας και συσχετίστηκε επίσης με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εκτεταμένης AAC.
- Σε σύγκριση με τους ερωτηθέντες που δεν έπιναν τσάι, οι συμμετέχουσες που έπιναν 2-6 φλιτζάνια την ημέρα είχαν 16-42% λιγότερες πιθανότητες εκτεταμένης AAC.
- Ωστόσο, ορισμένες άλλες διατροφικές πηγές φλαβονοειδών, όπως ο χυμός φρούτων, το κόκκινο κρασί και η σοκολάτα, δεν έδειξαν σημαντική ευεργετική συσχέτιση με το AAC.
Φλαβονοειδή: Ωφέλη και πέρα από το τσάι
Αν και το μαύρο τσάι ήταν η κύρια πηγή φλαβονοειδών στην μελέτη (πιθανότατα λόγω της ηλικίας των συμμετεχόντων γυναικών) ο κ. Parmenter είπε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα φλαβονοειδή ακόμα αν δεν πίνουν τσάι.
“Από τις γυναίκες που δεν έπιναν μαύρο τσάι, η υψηλότερη συνολική πρόσληψη φλαβονοειδών (χωρίς κατανάλωση τσαγιού) φαίνεται επίσης να προστατεύει από την εκτεταμένη ασβεστοποίηση των αρτηριών. Αυτό σημαίνει ότι τα φλαβονοειδή από άλλες πηγές, πέρα από το μαύρο τσάι, μπορεί να είναι προστατευτικά έναντι της AAC”.
Ο κ. Parmenter είπε ότι αυτό είναι σημαντικό καθώς επιτρέπει σε όσους δεν πίνουν τσάι να εξακολουθούν να επωφελούνται από τα φλαβονοειδή στη διατροφή τους.
“Σε άλλους πληθυσμούς ή ομάδες ανθρώπων, όπως νεαρούς άνδρες ή άτομα από άλλες χώρες, το μαύρο τσάι μπορεί να μην είναι η κύρια πηγή φλαβονοειδών. Η AAC είναι ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας συμβάντων αγγειακής νόσου. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η πρόσληψη φλαβονοειδών ενάντια στην AAC, είναι εύκολα επιτεύξιμη στη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων”, κατέληξε.
Πηγή: https://scitechdaily.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βοηθάει πραγματικά το τσάι στην πέψη;
Πράσινο τσάι ή καφές: Πόση καφεΐνη έχει το καθένα – Ποιο ρόφημα είναι καλύτερο για την υγεία