Πώς βοηθάει το συμπλήρωμα ψευδαργύρου σε κρυολόγημα και γρίπη
Φυσικά, αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τον ψευδάργυρο ως αντιικό φάρμακο, ακόμα και κατά της νόσου COVID-19.
Όμως τα αποτελέσματα παλαιότερης έρευνας ήταν ανάμεικτα. Ορισμένες μελέτες βρίσκουν μέτρια οφέλη, άλλες δεν βρίσκουν κανένα όφελος από τα συμπληρώματα ψευδαργύρου και η γενικότερη ποιότητα αυτών των ερευνών ήταν χαμηλή.
Επίσης, μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν ενοχλητικές παρενέργειες από τον ψευδάργυρο, όπως στομαχικές διαταραχές, ναυτία και σε ορισμένες περιπτώσεις απώλεια της όσφρησης.
Πώς βοηθάει το συμπλήρωμα ψευδαργύρου στο κρυολόγημα και τη γρίπη
Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open, εξετάζει τον ψευδάργυρο για την πρόληψη, ή τη θεραπεία του κρυολογήματος και των ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη.
Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 1.300 προηγούμενες μελέτες και περιόρισαν την ανάλυσή τους σε 28 καλά σχεδιασμένες δοκιμές, οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά περισσότερα από 5.000 συμμετέχοντες. Να τι βρήκαν:
Συμπλήρωμα ψευδαργύρου για την πρόληψη του κρυολογήματος και γρίπης:
- Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, το συμπλήρωμα ψευδαργύρου, ή το ρινικό σπρέι ψευδάργυρου σχετίζεται με λιγότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Το εκτιμώμενο αποτέλεσμα ήταν μέτριο: περίπου μία μόλυνση αποφεύχθηκε για κάθε 20 άτομα που χρησιμοποιούσαν ψευδάργυρο. Η ισχύς των αποδεικτικών στοιχείων για αυτά τα ευρήματα θεωρείται χαμηλή.
- Μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα προληπτικά αποτελέσματα ήταν μεγαλύτερα ως προς την μείωση των σοβαρών συμπτωμάτων, όπως ο πυρετός και οι ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελέτες δεν επιβεβαίωσαν εάν οι συμμετέχοντες είχαν μολύνσεις από γρίπη.
- Μικρές μελέτες σκόπιμης έκθεσης στον ιό του κρυολογήματος διαπίστωσαν ότι ο ψευδάργυρος δεν προλαμβάνει το κρυολόγημα.
Συμπλήρωμα ψευδαργύρου για τη θεραπεία κρυολογήματος και γρίπης:
- Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, όσοι έλαβαν ψευδάργυρο είδαν τα συμπτώματά τους να υποχωρούν περίπου δύο ημέρες νωρίτερα. Η μελέτη υπολόγισε ότι από 100 άτομα με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, επιπλέον 19 άτομα θα είχαν αναρρώσει πλήρως μέχρι την έβδομη ημέρα ασθενείας, λόγω θεραπείας με ψευδάργυρο. Η ισχύς των αποδεικτικών στοιχείων γι’ αυτά τα ευρήματα θεωρείται χαμηλή.
- Ορισμένες μετρήσεις της σοβαρότητας των συμπτωμάτων ήταν χαμηλότερες για όσους έλαβαν θεραπεία με ψευδάργυρο (έναντι εικονικού φαρμάκου): την τρίτη ημέρα της λοίμωξης, όσοι έλαβαν συμπλήρωμα ψευδαργύρου είχαν ηπιότερα συμπτώματα. Επιπλέον, υπήρχε 87% χαμηλότερος κίνδυνος σοβαρών συμπτωμάτων μεταξύ εκείνων που έπαιρναν ψευδάργυρο. Ωστόσο, η ημερήσια μέση βαρύτητα των συμπτωμάτων ήταν παρόμοια μεταξύ εκείνων που έλαβαν ψευδάργυρο και εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η ποιότητα των δεδομένων και η βεβαιότητα αυτών των ευρημάτων ήταν χαμηλή έως μέτρια.
Τι πρέπει να λάβετε υπόψη πριν πάρετε συμπλήρωμα ψευδαργύρου
Αν και αυτά τα ευρήματα αναδεικνύουν την ικανότητα του ψευδαργύρου να αποτρέπει, ή να μετριάζει τις ασθένειες που μοιάζουν με το κρυολόγημα και τη γρίπη, υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:
Παρενέργειες
Τέτοιες εμφανίστηκαν συχνότερα σε όσους λάμβαναν ψευδάργυρο (έναντι εικονικού φαρμάκου), συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας και του ερεθισμού του στόματος, ή της μύτης. Ευτυχώς, καμία παρενέργεια δεν ήταν σοβαρή. Αλλά μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές για μερικούς, ώστε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ψευδάργυρο.
Ανεπάρκεια ψευδαργύρου
Τα άτομα της μελέτης είτε είχαν φυσιολογικά επίπεδα ψευδαργύρου, είτε θεωρήθηκαν απίθανο να έχουν έλλειψη ψευδαργύρου. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της λήψης ενός συμπληρώματος ψευδαργύρου για την πρόληψη, ή τη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού και της λήψης του επειδή ο οργανισμός σας έχει έλλειψη. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι πιο πιθανή σε άτομα με κακή διατροφή, ή πεπτικές παθήσεις που παρεμβαίνουν στην απορρόφηση μετάλλων. Αυτά απαιτούν συμπληρώματα για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών, όπως η εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού και η κακή επούλωση των πληγών.
COVID-19
Καμία από τις μελέτες σε αυτήν την ανάλυση δεν αξιολόγησε τον αντίκτυπο των συμπληρωμάτων ψευδαργύρου στον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, επομένως αυτά τα συμπεράσματα δεν ισχύουν για τη νόσο COVID-19.
Πηγή: https://www.health.harvard.edu
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαγνήσιο και ψευδάργυρος: Πως επηρεάζουν την υγεία
Κορονοϊός: Τι ισχύει με τα συμπληρώματα βιταμίνης C και ψευδαργύρου
Το #1 συμπλήρωμα διατροφής για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας – ΔΕΝ είναι η βιταμίνη C πάντως!