Iatropedia

Πόσα και τι είδους γαλακτοκομικά πρέπει να τρώμε την ημέρα, σύμφωνα με έναν καθηγητή του Tufts

Different types of sarah on a wooden background. Assortment of cheeses. Side view.

Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά κάνουν καλό στον οργανισμό. Όμως, όλο και περισσότεροι ερευνητές και γιατροί αμφισβητούν αυτήν την άποψη

Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά κάνουν καλό στον οργανισμό. Όμως, όλο και περισσότεροι ερευνητές και γιατροί αμφισβητούν αυτήν την άποψη, υποστηρίζοντας ότι μπορεί και να μη χρειαζόμαστε καθόλου τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σε ό,τι αφορά την άποψη ότι χρειαζόμαστε τα γαλακτοκομικά για ορισμένα θρεπτικά συστατικά, η αλήθεια είναι ότι δεν τα χρειαζόμαστε, λέει ο Δρ Dariush Mozaffarian, καρδιολόγος και καθηγητής ιατρικής και διατροφής στην Ιατρική Σχολή Tufts.

«Το πιθανότερο είναι ότι δεν χρειαζόμαστε όλο το ασβέστιο και τη βιταμίνη D από τα γαλακτοκομικά προϊόντα», δήλωσε στο CBS News, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν κι άλλες πηγές και εναλλακτικές φυτικής προέλευσης εμπλουτισμένες με ασβέστιο ή βιταμίνη D, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μια συγκράτηση σε ό,τι αφορά τις συστάσεις για κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συγκεκριμένα.

Επιπλέον, αν ακολουθεί κανείς συνολικά μία υγιεινή διατροφή, μπορεί να παραλείψει χωρίς πρόβλημα μεμονωμένα τρόφιμα, όπως είπε.

Η διατροφική οδηγία για τα γαλακτοκομικά, η οποία υποστηρίζει την κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα, κυρίως με χαμηλά λιπαρά,  έχει βασιστεί «σε υπεραπλουστευμένες θεωρίες γύρω από μερικά θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε» και συγκεκριμένα το ασβέστιο και τη βιταμίνη D, ανέφερε ο Mozaffarian. Αυτού του είδους οι θεωρίες, όμως, αντικαθίστανται πλέον από πραγματικές έρευνες σχετικά με τα οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων, εξήγησε.

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών για την υγεία

Σύμφωνα με τον Mozaffarian, κάποια από τα οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι τα εξής:

«Αυτά τα οφέλη δεν φαίνεται να σχετίζονται καθόλου με την παραδοσιακή περιεκτικότητά τους σε λίπος ή ασβέστιο ή βιταμίνη D, αλλά σχετίζονται με άλλα πράγματα, για παράδειγμα τη ζύμωση του τυριού ή τα προβιοτικά που υπάρχουν στο γιαούρτι», είπε. «Τα προβιοτικά στο γιαούρτι είναι καλά για το μικροβίωμα του εντέρου μας και πιθανώς μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη. Και το τυρί είναι στην πραγματικότητα το πρώτο προϊόν ζύμωσης που καταναλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και μαθαίνουμε για τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi ή το ξινολάχανο».

Πόσα γαλακτοκομικά πρέπει, λοιπόν, να τρώτε;

Ο Mozaffarian συστήνει στους ασθενείς να καταναλώνουν μία μερίδα γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και τυρί κάθε μέρα, αν τρώνε γαλακτοκομικά.

«Περισσότερο για τα καρδιομεταβολικά οφέλη παρά για το ασβέστιο και τη βιταμίνη D», λέει, προσθέτοντας ότι το αν είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή πλήρες δεν φαίνεται να επηρεάζει τα οφέλη για την υγεία: «Για χρόνια, συνιστούσαμε άπαχα ή αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία δεν έχουν πολύ καλή γεύση. Και λέω στους ανθρώπους, μέχρι να έχουμε περισσότερα στοιχεία, αυτή τη στιγμή, επιλέξτε χαμηλά λιπαρά ή πλήρες, ό,τι προτιμάτε».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έλλειψη βιταμινών, καθιστική ζωή και άγχος: 5 λόγοι που νιώθετε κουρασμένοι όλη την ώρα

Βία κατά των γυναικών: Όταν οι δράστες πηγαίνουν τα θύματά τους στο νοσοκομείο – 69 δολοφονίες από το 2018 στην Ελλάδα

Φασόλια: Γιατί θεωρούνται φυσική υπερτροφή και πώς μπορεί να τα συνηθίσει ο οργανισμός μας