Πόσο δροσιστική είναι μία παγωμένη μπύρα στον καύσωνα

  • Iatropedia newsroom
μπύρα στην παραλία
Τι δείχνουν οι μελέτες που έχουν γίνει για την μπύρα και την ενυδάτωση του οργανισμού

Όταν κάνει υπερβολική ζέστη, μια παγωμένη μπύρα φαντάζει πολλές φορές ό,τι καλύτερο; Είναι όμως έτσι; Τι λέει η επιστήμη;

Αν είναι μόνο μία, το πιθανότερο είναι ότι μία παγωμένη μπύρα δεν πρόκειται να σας κάνει κακό.

Σε διάφορες μελέτες, οι ερευνητές έβαζαν ανθρώπους να ασκούνται μέχρι να ζεσταθούν και εν συνεχεία συνέκριναν το πώς συνέρχονταν όταν έπιναν μπύρα με ή χωρίς αλκοόλ. Σε μια μελέτη του 1985 σε άτομα που ασκούνταν σε ζεστό, υγρό περιβάλλον, όπως θα περίμενε κανείς, η «μέγιστη παραγωγή ούρων» εμφανίστηκε μετά την μπύρα, κάτι που δεν είναι καλό. Δεν είναι καλό γιατί δείχνει ότι το σώμα χάνει, αντί να συγκρατεί υγρά. Αλλά και με την μπύρα χωρίς αλκοόλ ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, η διαφορά ήταν εντυπωσιακά μικρή.

Σε παρόμοια ευρήματα κατέληξε και μία πιο πρόσφατη μελέτη. Αν και τα ισοτονικά αθλητικά ποτά και το σκέτο νερό ήταν πιο αποτελεσματικά στην ενυδάτωση, η μπύρα αποδείχθηκε και αυτή αποτελεσματική στην ενυδάτωση – περισσότερο από το αναμενόμενο. Και μια ισπανική μελέτη, στην οποία οι συμμετέχοντες έπρεπε να κάνουν, μεταξύ άλλων, διάδρομο για 40 λεπτά, διαπίστωσε ότι το νερό και η μπύρα συνέβαλαν το ίδιο στην ενυδάτωση. Κανείς δεν ξέρει γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό, τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση μπύρας τείνει να αυξάνει τη συχνότητα ούρησης. Μια υπόθεση είναι ότι, επειδή το σώμα είναι αφυδατωμένο και χρειάζεται τα υγρά, κατακρατά περισσότερα υγρά από την μπύρα συγκριτικά με άλλα ροφήματα.

Όλες αυτές οι μελέτες ήταν μικρές και δεν λάμβαναν υπόψη συγκεκριμένα τη θερμοκρασία του σώματος, επομένως δεν αποδεικνύεται ότι η μπύρα δροσίζει. Δείχνουν όμως ότι μία ή ίσως δύο μικρές μπύρες μάλλον θα σας ενυδατώσουν παρά θα σας αφυδατώσουν. Οπότε, μία παγωμένη μπυρίτσα ίσως είναι ό,τι πρέπει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μελαχρωματική ξηροδερμία: Όταν ο ήλιος γίνεται δυνητικά θανατηφόρος

Η απλή καθημερινή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 51%

Τι προκαλεί στο σώμα και την ψυχική υγεία μας η αποχή από την ερωτική επαφή