Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία μας το νοθευμένο λάδι – Τι αναφέρει ο ΕΦΕΤ
Η νοθεία στο ελαιόλαδο συνήθως γίνεται με ανάμιξη ενός καλής ποιότητας λαδιού με ένα κακής ή με άλλο φυτικό έλαιο. Το αποτέλεσμα είναι ένα μίγμα το οποίο δεν είναι μεν καλής ποιότητας, αλλά ούτε απειλεί την υγεία μας.
Αυτό ανέφερε ο καθηγητής Αντώνης Ζαμπέλας, πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. Όπως εξήγησε, η νοθεία είναι απάτη για οικονομικό όφελος. Τουλάχιστον όμως σε αυτή την περίπτωση δεν απειλεί τη δημόσια υγεία.
Ο κ. Ζαμπέλας επισήμανε πως μεγαλύτερο φόβο για νοθεία έχει συνήθως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Είναι το καλύτερο ποιοτικά, αλλά και το πιο ακριβό, οπότε έχει περισσότερες πιθανότητες να αναμιχθεί με άλλα λάδια.
«Τον μεγαλύτερο φόβο έχουμε όταν ο καταναλωτής το αγοράζει χύμα και όχι τυποποιημένο», διευκρίνισε. «Κανονικά το ελαιόλαδο πρέπει να είναι τυποποιημένο και από συγκεκριμένες εταιρείες που να είναι γνωστές. Το λάδι πρέπει επίσης να φέρει κωδικό έγκρισης στην ετικέτα – EL με κάποιο αριθμό, που υποδηλώνει ότι έχει περάσει από διαδικασία έγκρισης».
Επιπλέον, «ο καταναλωτής δεν πρέπει να αγοράζει πάνω από 5 λίτρα τυποποιημένο ελαιόλαδο, διότι αυτό ορίζει ο νόμος», συνέχισε. «Επομένως, αν κάποιος αγοράσει τυποποιημένο 10λιτρο ή 15λιτρο δεν είναι νόμιμο, διότι έχει υπερβεί το όριο».
Οι μεγάλες παγίδες
Ο κ. Ζαμπέλας πρόσθεσε πως υπάρχουν «θέματα που προσπαθεί να επιλύσει ο ΕΦΕΤ». Τέτοια προβλήματα είναι:
- Το χύμα ελαιόλαδο
- Το ηλεκτρονικό εμπόριο
- Η διάθεση ελαιολάδου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο καταναλωτής πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος, είπε. «Όταν προμηθεύεται λάδι από το ηλεκτρονικό εμπόριο, να αγοράζει από ιστοσελίδες που είναι γνωστές», συνέστησε. «Ειδάλλως από τις ιστοσελίδες των εταιρειών που όντως διακινούν λάδι».
Διαβάστε ακόμα Πώς να προστατευθείτε από τη νοθεία του ελαιολάδου – Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ επισήμανε πως και οι επιχειρήσεις που προμηθεύονται ελαιόλαδο πρέπει να γνωρίζουν τις εταιρείες απ’ όπου το αγοράζουν και να παίρνουν αποδείξεις.
Αν, εξ άλλου, οι καταναλωτές εντοπίσουν κάποιο πρόβλημα στο λάδι που αγόρασαν, είτε στην οσμή είτε στη γεύση του, μπορούν να απευθύνονται στο 11717 για καταγγελίες και αναφορές.
Δεσμεύθηκαν 30 τόνοι
Ο κ. Ζαμπέλας αποκάλυψε επίσης ότι ο Φορέας δέσμευσε προσφάτως 30 τόνους λάδι. Προερχόταν από πολλές περιοχές της χώρας, είχε αναμιχθεί, είχε τυποποιηθεί και του είχε τοποθετηθεί ψευδής κωδικός έγκρισης. Ο κωδικός αυτός αντιστοιχούσε σε ανύπαρκτη εταιρεία.
Οι έρευνες του ΕΦΕΤ συνεχίζονται για να βρεθεί ποιος κρύβεται πίσω από αυτό και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Φωτογραφία: iStock