Iatropedia

Πόσο καιρό αντέχουν τα ωμά τρόφιμα στο ψυγείο. Τι λέει ο ΕΦΕΤ

Ποια είναι τα ευπαθή (ή ευαλλοίωτα) τρόφιμα. Τι συνιστά ο ΕΦΕΤ για την σωστή φύλαξή τους στο ψυγείο. Τι πρέπει να προσέχουμε με τα νωπά προϊόντα. Οι βασικοί κανόνες συντήρησης.

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ασφαλούς διατροφής και γι’ αυτό τα ευπαθή (ευαλλοίωτα) τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο. Για πόσο καιρό όμως είναι ασφαλές να το καταναλώσουμε και πότε είναι προτιμότερο να μπει στην κατάψυξη;

Σύμφωνα με ενημερωτικό οδηγό που είχε εκδώσει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) πριν από λίγα χρόνια, ως ευαλλοίωτα τρόφιμα χαρακτηρίζονται εκείνα που περιέχουν μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και υγρασίας, επομένως συμβάλλουν στην γρήγορη ανάπτυξη μικροοργανισμών. Τέτοιου είδους τρόφιμα είναι, μεταξύ άλλων:

Τα τρόφιμα αυτά πρέπει πάντοτε να συντηρούνται σε ψυχρό περιβάλλον (έως 5 βαθμούς Κελσίου).  Υπάρχουν, όμως, και άλλα που τα βάζουμε στο ψυγείο για να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό. Τέτοια τρόφιμα είναι π.χ. τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η διάρκεια φύλαξης

Πόσο καιρό όμως μπορούμε να έχουμε με ασφάλεια τα ωμά τρόφιμα στο ψυγείο; Ο ΕΦΕΤ συνιστά τους εξής χρόνους διατήρησης:

Στη συντήρηση (1 έως 5 βαθμοί Κελσίου)

Στην κατάψυξη (-18 βαθμοί Κελσίου)

Βασικοί κανόνες συντήρησης

Για να έχει, όμως, το ψυγείο τη σωστή θερμοκρασία και να συντηρεί σωστά τα τρόφιμα, πρέπει να προσέχετε πως τα τοποθετείτε. Ο ΕΦΕΤ τονίζει τα εξής:

Φωτογραφία: iStock