Πόσο κάλιο πρέπει να παίρνετε κάθε μέρα και σε ποιες τροφές θα το βρείτε

  • Iatropedia newsroom
κάλιο
Όταν τα επίπεδά του στο αίμα είναι χαμηλά (υποκαλιαιμία), το άτομο μπορεί να εκδηλώσει μυϊκή αδυναμία και καρδιακή αρρυθμία. Αντίστοιχα, όταν τα επίπεδά του είναι υψηλά (υπερκαλιαιμία) υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει η καρδιά.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να τρώμε καθημερινά αρκετό κάλιο. Η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η κατάσταση της υγείας και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας.

Πόσο κάλιο χρειαζόμαστε κάθε μέρα

Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 3.500 mg την ημέρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  Όσοι, όμως, γυμνάζονται, καθώς και οι πάσχοντες από νεφρολιθίαση, οστεοπόρωση ή εγκεφαλικό, μπορεί να χρειάζονται περισσότερο. Και αυτό, διότι μπορεί αν χάνουν σημαντικές ποσότητες καλίου (οι αθλητές, π.χ., μέσω της εφίδρωσης).

Αντιθέτως, οι πάσχοντες από νεφρική νόσο ή από υπέρταση πρέπει να είναι προσεκτικοί, διότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπερκαλιαιμίας. Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τις ποσότητες που πρέπει να τρώνε.

Ποιες τροφές περιέχουν άφθονο κάλιο

Πολλά από τα τρόφιμα που τρώτε περιέχουν κάλιο. Αυτά που αναφέρονται παρακάτω έχουν υψηλή περιεκτικότητα. Εάν πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα καλίου στη διατροφή σας, κάντε υγιεινές επιλογές διατροφής επιλέγοντας από τις ακόλουθες τροφές:

Φρούτα λαχανικά

  • Μπανάνες
  • Πορτοκάλια
  • Πεπόνι
  • Βερίκοκα
  • Γκρέιπφρουτ
  • Αποξηραμένα φρούτα, όπως δαμάσκηνα, σταφίδες και χουρμάδες

Ο χυμός από πλούσια σε κάλιο φρούτα είναι επίσης μια καλή επιλογή:

  • Χυμός πορτοκάλι
  • Τοματοχυμός
  • Χυμός δαμάσκηνου
  • Χυμός βερίκοκου
  • Χυμός γκρέιπφρουτ

Λαχανικά

  • Μαγειρεμένο σπανάκι
  • Μαγειρεμένο μπρόκολο
  • Πατάτες
  • Γλυκοπατάτες
  • Μανιτάρια
  • Αρακάς
  • Αγγούρια
  • Κολοκυθάκια
  • Μελιτζάνα
  • Κολοκύθες
  • Φυλλώδη λαχανικά

Γαλακτοκομικά

  • Γάλα
  • Γιαούρτι

Όσπρια

  • Φασόλια
  • Σόγια
  • Φακές

Άλλες τροφές

  • Ξηροί καρποί
  • Κρέας και πουλερικά
  • Καφέ και άγριο ρύζι
  • Δημητριακά πίτουρου
  • Ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης

Πηγές: https://www.webmd.com, http://apjcn.nhri.org.twhttps://www.who.int