Η αντικατάσταση των τροφίμων ζωικής προέλευσης με φυτικά σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών ασθενειών και θανάτου από κάθε αιτία, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γερμανία.
Αναλύοντας συνδυαστικά τα δεδομένα από 37 προγενέστερες κλινικές μελέτες οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αντικατάσταση αυτή παρέχει σημαντικά καρδιομεταβολικά οφέλη. Έτσι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως:
- Καρδιαγγειακών νοσημάτων
- Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Τα οφέλη αυτά αποκομίζει κανείς όταν μειώνει την κατανάλωση των ζωικής προελεύσεως τροφίμων, όπως:
- Κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρεατικά
- Αυγά
- Γαλακτοκομικά
- Βούτυρο
Ταυτοχρόνως, πρέπει να αυξάνει την πρόσληψη φυτικής προελεύσεως τροφίμων, όπως:
- Ξηροί καρποί
- Όσπρια
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Ελαιόλαδο
Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση BMC Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και το Πανεπιστήμιο του Ντύσελντορφ, υπήρχε εμφανώς μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων όταν γινόταν αντικατάσταση των επεξεργασμένων κρεατικών με:
- Ξηρούς καρπούς
- Όσπρια
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
Το ίδιο και όταν γινόταν αντικατάσταση:
- Αυγών με ξηρούς καρπούς
- Βουτύρου με ελαιόλαδο
Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε πως όταν σε καθημερινή βάση αντικαθιστώνται 50 γραμμάρια επεξεργασμένων κρεατικών με 28-50 γραμμάρια ξηρών καρπών, μειώνεται κατά 27% ο κίνδυνος αναπτύξεως καρδιαγγειακών παθήσεων.
Αντίστοιχα, η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κρέατος με 50 γραμμάρια οσπρίων την ημέρα συσχετίστηκε με κίνδυνο μειωμένο κατά 23%. Και η αντικατάσταση ενός αυγού την ημέρα με 25-28 γραμμάρια ξηρών καρπών με μείωση κατά 17% του κινδύνου.
Ωστόσο δεν υπήρξαν σαφείς ενδείξεις ότι οι αντικαταστάσεις πουλερικών, ψαριών ή θαλασσινών με ξηρούς καρπούς ή όσπρια παρέχουν αντίστοιχο όφελος.
Και για τον διαβήτη τύπου 2
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως υπάρχουν οφέλη από τις αντικαταστάσεις και όσον αφορά τον διαβήτη τύπου 2. Ειδικότερα, η αντικατάσταση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένων κρεατικών την ημέρα με 10-28 γραμμάρια ξηρών καρπών συσχετίστηκε με μείωση κατά 22% στον κίνδυνο αναπτύξεώς του. Η αντίστοιχη μείωση ήταν:
- 21% όταν αντί για ένα αυγό καταναλώνονταν 30 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα
- 18% όταν αντί για ένα αυγό καταναλώνονταν 10 γραμμάρια ξηρών καρπών
Τέλος, η αντικατάσταση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα με 28-50 γραμμάρια ξηρών καρπών συσχετίστηκε με 21% μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, για να επαληθευθούν τα ευρήματά τους.
Φωτογραφία: iStock