Πόσος καφές την ημέρα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών και μεταβολικών παθήσεων
Τα ευρήματα της νέας έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, έρχονται να προστεθούν στις υπάρχουσες έρευνες που έχουν δείξει ότι ο καθημερινός καφές κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς, υπό την προϋπόθεση ότι δεν καταναλώνουμε υπερβολικά πολλή καφεΐνη.
«Η πρόσληψη καφεΐνης σε διαφορετικές δόσεις μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία», ανέφερε σε email του προς το NBC News ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης, ο Chaofu Ke, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα επιδημιολογίας και βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου Soochow στην Κίνα.
Ο Ke και μια ομάδα ερευνητών στην Κίνα και τη Σουηδία ανέλυσαν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ και τσαγιού 188.000 ατόμων ηλικίας 37 έως 73 ετών από τη βρετανική Biobank, μια μεγάλη βάση δεδομένων που περιέχει ανώνυμες πληροφορίες υγείας, οι οποίοι συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τον καφέ που είχαν καταναλώσει το προηγούμενο 24ωρο. Εξετάστηκαν επίσης οι απαντήσεις από περίπου 172.000 άτομα που διευκρίνισαν ότι έπιναν καφέ ή τσάι με καφεΐνη. Κανένας από αυτούς δεν είχε ιστορικό καρδιομεταβολικής νόσου – που ορίζεται από τη διάγνωση τουλάχιστον δύο από τις τρεις παθήσεις: διαβήτη τύπου 2, στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου – όταν ξεκίνησε η μελέτη.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες μετά από περίπου 12 χρόνια.
Η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ ή έως τριών φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα ήταν το κρίσιμο σημείο, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Τα άτομα που κατανάλωναν περίπου 200 με 300 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ημερησίως είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιομεταβολικής νόσου, σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερα από 100 mg ημερησίως.
Ειδικότερα, όσοι έπιναν καφέ είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο – σχεδόν 50% μείωση – ενώ οι άνθρωποι που έπαιρναν τα 200 έως 300 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης από τσάι ή από συνδυασμό και των δύο ροφημάτων είχαν περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιομεταβολική νόσο. Για όσους έπιναν τσάι, ο καρδιομεταβολικός κίνδυνος ήταν πιο χαμηλός αν έπιναν έως και τρία φλιτζάνια καθημερινά, αλλά τα οφέλη μειώνονταν μετά το επίπεδο αυτό.
Ακόμη και στα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα από 400 mg καφεΐνης την ημέρα -μόλις το 4% των ατόμων που έπιναν καφεΐνη στη μελέτη- ο καφές δεν φάνηκε να έχει αρνητικές συνέπειες στην καρδιομεταβολική τους υγεία.
Και μεταξύ εκείνων που τελικά εμφάνισαν καρδιομεταβολική νόσο, η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ καθημερινά εξακολουθούσε να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άλλης καρδιομεταβολικής νόσου.
Η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης συσχετίστηκε επίσης με ορισμένους μεταβολίτες – ουσίες που παράγονται όταν ο οργανισμός χωνεύει τρόφιμα και ποτά – οι οποίοι συνδέονται με την καλύτερη υγεία της καρδιάς.
«Η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να ρυθμίζει τα επίπεδα αυτών των μεταβολιτών», ανέφερε ο Ke.
Ο Dr. Luke Laffin, συνδιευθυντής του Κέντρου Διαταραχών της Αρτηριακής Πίεσης στην Cleveland Clinic, δήλωσε ότι τα ευρήματα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε ένα πλαίσιο.
«Μπορεί να μας δίνουν μια ιδέα, αλλά δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα», ανέφερε ο Laffin, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Τα πάντα με μέτρο είναι μάλλον ο καλύτερος τρόπος να πράτουμε. Αν κάποιος πίνει ένα-δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, αυτό υποδηλώνει ότι αυτή η δόση μπορεί να είναι προστατευτική», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, για ορισμένους τύπους καρδιακών παθήσεων η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη, τόνισε.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιός που προκαλεί παράλυση παρουσιάζει έξαρση στις ΗΠΑ
Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Σε περισσότερους από 40.000 υπολογίζονται οι ασθενείς στην Ελλάδα