Iatropedia

Πράσινο τσάι και αδυνάτισμα: Γιατί δεν είναι το «Ozempic της φύσης»

Warm green tea on a wooden table.

Όσο κι αν θα το θέλαμε, το πράσινο τσάι δεν είναι ικανό από μόνο του να μας βοηθήσει να χάσουμε αρκετό βάρος

Το πράσινο τσάι προβάλλεται με διάφορους τρόπους ως κόλπο για να χάσει κάποιος κιλά εδώ και αιώνες. Σήμερα, μάλιστα, κάποιοι έχουν φτάσει στο σημείο να το αποκαλούν «Ozempic της φύσης». Τι ισχύει, όμως, στην πραγματικότητα;

Αν και υπάρχουν κάποιες έρευνες σχετικά με το πράσινο τσάι και το βάρος, τα στοιχεία για το αν μια κούπα (ή περισσότερες) μπορεί να «λιώσει» τα κιλά είναι ασαφή, δήλωσε η δρ Jyotsna Ghosh, γιατρός για την παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η σχέση μεταξύ του πράσινου τσαγιού και των ορμονών της πείνας

Πολλά από τα βίντεο στο TikTok ισχυρίζονται ότι το πράσινο τσάι ενισχύει την παραγωγή της GLP-1, μιας ορμόνης του εντέρου που προτρέπει το πάγκρεας να απελευθερώσει ινσουλίνη μετά το γεύμα. Αυτή η ινσουλίνη, με τη σειρά της, μειώνει το σάκχαρο στο αίμα. Η GLP-1 επιβραδύνει επίσης τον ρυθμό με τον οποίο το φαγητό φεύγει από το στομάχι και επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την πείνα.

Το Ozempic και τα υπόλοιπα φάρμακα της κατηγορίας του περιέχουν μια ουσία που μιμείται την GLP-1, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι πιο γρήγορα. Πολλοί σταματούν να έχουν έντονη επιθυμία για φαγητό.

Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να διεγείρει την GLP-1, εν μέρει επειδή μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σε διαβητικά ποντίκια. Αλλά οι μελέτες που έχουν γίνει σε ανθρώπους είναι λίγες και μικρές και τα αποτελέσματα ασαφή. Μία από τις λίγες κλινικές δοκιμές επί του θέματος, η οποία εξέτασε 92 άτομα με διαβήτη τύπου 2, έδειξε ότι δεν υπήρχε αξιοσημείωτη διαφορά στην παραγωγή GLP-1 μεταξύ των ατόμων που έλαβαν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo).

Οποιαδήποτε επίδραση μπορεί να έχει το πράσινο τσάι στην GLP-1 είναι πιθανό να είναι μικρή, τονίζουν οι ειδικοί. Οποιοδήποτε τρόφιμο ή ποτό μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τα επίπεδα της GLP-1, λέει η δρ Ghosh. Αλλά τα επίπεδα της GLP-1 στην κυκλοφορία του αίματος πέφτουν λίγα λεπτά αφού φάτε ή πιείτε κάτι- αυτός είναι ένας από τους λόγους που πεινάμε ξανά και για τον οποίο η προσωρινή ενίσχυση της ορμόνης δεν εγγυάται την απώλεια βάρους.

Το Ozempic και τα αντίστοιχα φάρμακα, αντίθετα, παραμένουν στο σώμα για ημέρες και είναι πολύ πιο ισχυρά από τη φυσική ορμόνη, γεγονός που τα καθιστά μοναδικά καλά στην καταστολή της όρεξης.

Το πράσινο τσάι βοηθά στην απώλεια βάρους;

Πολλοί από τους ισχυρισμούς σχετικά με το πράσινο τσάι και την απώλεια βάρους αναφέρονται σε δύο συστατικά του: την καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά.

Η καφεΐνη μπορεί, θεωρητικά, να επιταχύνει ελαφρώς τον μεταβολισμό. Αλλά είναι απίθανο αυτό το αποτέλεσμα να μεταφραστεί άμεσα σε ουσιαστική απώλεια βάρους, τονίζει ο δρ Ghosh.

Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης ορισμένες ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και στη μείωση της φλεγμονής. Μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπινα κύτταρα έχουν υποδείξει ότι οι ενώσεις αυτές θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό και να μειώσουν την απορρόφηση λίπους από το έντερο. Αλλά οι δοκιμές σε ανθρώπους είχαν μικτά αποτελέσματα.

Υπήρξαν επίσης αρκετές μικρές μελέτες που εξέταζαν άμεσα το κατά πόσον το πράσινο τσάι συνδέεται με την απώλεια βάρους. Μία ανασκόπηση πάνω από δώδεκα τέτοιων κλινικών δοκιμών, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού συχνά έχαναν μια μικρή ποσότητα βάρους που «δεν είναι πιθανό να είναι κλινικά σημαντική». Άλλες μελέτες διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν πράσινο τσάι είχαν την τάση να χάνουν μια μικρή ποσότητα βάρους, συνήθως λιγότερο από τέσσερα κιλά.

Οι άνθρωποι που στρέφονται στο πράσινο τσάι για να χάσουν βάρος «δεν μπορούν να περιμένουν σημαντικό αποτέλεσμα και σίγουρα σε καμία περίπτωση κάτι κοντά σε αυτό που μπορεί να προκαλέσουν φάρμακα όπως το Ozempic», λέει ο Rob van Dam, καθηγητής επιστημών άσκησης και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Milken του Πανεπιστημίου George Washington.

Η Julia Zumpano, διαιτολόγος στην Cleveland Clinic στο Οχάιο, προσθέτει ότι η εστίαση σε ένα μόνο τρόφιμο ή ρόφημα αγνοεί τους πολλούς άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απώλεια βάρους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ευρύτερη διατροφή ενός ατόμου, οι συνήθειες σε ό,τι αφορά την άσκηση, τα γονίδια, το άγχος, η μεταβολική υγεία και ακόμη και η ποιότητα του ύπνου του ατόμου.

«Αν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος σας, κοιτάξτε πώς θα βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας», λέει. «Όχι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, ένα φάρμακο, ένα συμπλήρωμα, ό,τι κι αν είναι αυτό».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η «αόρατη» ζωή στα μπάνια μας: Πάνω από 600 ιοί ζουν σε οδοντόβουρτσες και ντους

Θρόμβωση: Τα συμπτώματα και πως να την αποφύγουμε – 1 στους 4 μπορεί να κάνει επεισόδιο

Ποια συνηθισμένα προβλήματα πιστεύουμε ότι θεραπεύουν τα αντιβιοτικά