Πρωινό: Υδατάνθρακες για τους άνδρες και λιπαρά για τις γυναίκες είναι οι βάσεις για υγιές βάρος

  • Ελισάβετ Σταύρου
πρωινό
Ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες για τους άνδρες και ένα πλούσιο σε λιπαρά πρωινό για τις γυναίκες είναι το ιδανικό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Το καλύτερο πρωινό διαφέρει ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες που προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους και να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή.

Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Computers in Biology and Medicine, προτείνει ότι για βέλτιστα επίπεδα ενέργειας και υγείας, ο μεταβολισμός των ανδρών μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα στο πλούσιο σε υδατάνθρακες πρωινό, ενώ οι γυναίκες μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από γεύματα με υψηλότερο ποσοστό λίπους.

Η επιλογή των σωστών τροφών για τον μεταβολισμό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια και διατήρηση βάρους.

Δείτε επίσης: Βρώμη, δημητριακά ολικής, φρούτα και όσπρια: Οι «υγιεινοί» υδατάνθρακες που χρειαζόμαστε

Η μελέτη βασίζεται σε ένα μαθηματικό μοντέλο που δημιουργήθηκε από τους ερευνητές, το οποίο τους επέτρεψε να προσομοιώσουν την επίδραση διαφόρων διατροφικών επιλογών στον μεταβολισμό των ανδρών και των γυναικών.

Η διατροφή των γυναικών βασίζεται περισσότερο στον μεταβολισμό των λιπιδίων – λιπαρών οξέων, ενώ οι άντρες μεταβολίζουν περισσότερο τους υδατάνθρακες.

Το πρωινό των ανδρών μπορεί να περιλαμβάνει βρώμη, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και μούρα, ενώ των γυναικών θα μπορούσε να είναι μια ομελέτα με λαχανικά, τυρί κότατζ και γιαούρτι με σπόρους τσία.

Οι γυναίκες αποθηκεύουν περισσότερο λίπος, αλλά επίσης καίνε περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης άσκησης και μεταβολίζουν το λίπος πιο αποτελεσματικά σε ένα γεύμα. Αυτές οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα πιθανότατα οφείλονται στα οιστρογόνα.

Δείτε επίσης: Διαχείριση βάρους: Οι δύο συνήθειες «κλειδιά» για να μην παίρνετε κιλά

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι μεταβολικές διαφορές μεταξύ των φύλων πιθανότατα έχουν να κάνουν με τις πολλές πιο περίπλοκες φάσεις της ζωής μιας γυναίκας και τις απαιτήσεις από το σώμα της, όπως η εγκυμοσύνη.

Φωτογραφία iStock