Ρόδι: Ένα πανάρχαιο ελιξίριο ομορφιάς, γονιμότητας και υγείας

  • Iatropedia newsroom
ρόδι
Κόκκινο, ζουμερό, γλυκό... Το ρόδι είναι ένα φρούτο με τεράστια ιστορία, ποικίλες χρήσεις και σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Τα ρόδια προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Περσία, από την οποία εξαπλώθηκαν στη συνέχεια σε περιοχές της Μεσογείου, στην Ινδία και στην Κίνα. Καλλιεργήθηκαν αρχικά στην Αρχαία Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιταλία και το Ιράκ. Αργότερα, η καλλιέργεια του ροδιού εξαπλώθηκε στις ασιατικές χώρες, ιδίως στην Τουρκία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, την Ινδία και την Κίνα, όπου αγαπήθηκε τόσο για τη γεύση του όσο και για τις φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητές του.

Από διατροφική άποψη, το ρόδι αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, ιδίως πουνικαλαγίνης, και ανθοκυανινών, στις οποίες οφείλονται εν μέρει τα οφέλη του για την υγεία.

Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ροδιού μπορεί να έχει ευνοϊκές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία, στην αντίδραση του οργανισμού σε περίπτωση φλεγμονής και στην πρόληψη του καρκίνου.

Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθά στο κυκλοφορικό, να αποτρέπει τον σχηματισμό αρτηριακής πλάκας και να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η συμπερίληψη των ροδιών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στην πέψη, στον πονόλαιμο, τον βήχα, σε καρδιακά προβλήματα και στις ουρολοιμώξεις. Επιπλέον, τα ρόδια είναι ευεργετικά στη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη (PCa), ο καρκίνος του πνεύμονα και ο καρκίνος του δέρματος.

Το ρόδι είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών. Τα ρόδια αποτελούνται κυρίως από φλαβονοειδή, ελλαγιτανίνη, πουνικαλαγίνη, ελλαγικό οξύ, βιταμίνες και μέταλλα. Οι πουνικαλαγίνες είναι υπεύθυνες για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, οι οποίες λειτουργούν προστατευτικά στην περίπτωση καρδιακών προβλημάτων, καρκίνου, στη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, για τον εγκέφαλο και την υγεία του προστάτη. Οι καρποί, οι φλούδες και οι σπόροι του ροδιού έχουν πολυάριθμες θεραπευτικές επιδράσεις. Ο χυμός ροδιού χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διάρροιας και του ίκτερου.

Ο χυμός του άνθους του ροδιού χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αιμορραγίας της μύτης και των ούλων, για την τόνωση του δέρματος και άλλα.

Ο πολτός του καρπού και οι σπόροι χρησιμοποιούνται για τις πεπτικές διαταραχές.

Οι σπόροι του ροδιού είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ, τα οποία βοηθούν στη μείωση των επιπτώσεων της αναιμίας, όπως είναι η κόπωση, η ζάλη, η απώλεια της ακοής και η αδυναμία.

Τα μπουμπούκια των λουλουδιών όταν αποξηραίνονται και αλέθονται σε σκόνη χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της βρογχίτιδας.

Στη βιομηχανία τροφίμων, τα ρόδια χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μιας μεγάλης ποικιλίας προϊόντων διατροφής, όπως σάλτσες ή dressing για σαλάτες, καραμέλες, μαρμελάδες, χυμούς και συμπυκνώματα.

Τα απόβλητα του ροδιού χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων για τα δόντια, π.χ. για οδοντόκρεμες, καθώς είναι πλούσια σε αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν στη θεραπεία οδοντιατρικών προβλημάτων όπως η οδοντική πλάκα, η τερηδόνα, η ουλίτιδα και τα στοματικά έλκη.

Στην Ινδία, οι σπόροι ροδιού αποξηραίνονται και αλέθονται σε μια σκόνη που είναι γνωστή ως anardana και χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό σε chutneys και κάρυ.

Ρόδι και παθήσεις υγείας

Σύγχρονες έρευνες για το ρόδι έχουν δείξει ότι μπορεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα, παρά τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Ο καρπός του ροδιού είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου, στην απώλεια βάρους και στην ανακούφιση άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, όπως ο διαβήτης, τα καρδιακά προβλήματα και η υπογονιμότητα.

Συνοπτικά, το ρόδι φαίνεται να βοηθά στις εξής καταστάσεις:

  • Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών,
  • στην καρδιαγγειακή υγεία,
  • στον διαβήτη,
  • στη γονιμότητα,
  • στη διάρροια,
  • στον καρκίνο,
  • στην επούλωση πληγών.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όσφρηση: Μπορεί να μην μυρίζουμε τόσο καλά όσο οι σκύλοι, αλλά μυρίζουμε καλύτερα απ’ ό,τι πιστεύουμε

Παχυσαρκία: Όλες οι δίαιτες δεν είναι για όλους – Η ανάγκη για εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφή

Τεστοστερόνη: Τι είναι και ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα σε άνδρες και γυναίκες