Iatropedia

Ρόκα: Το λαχανικό που είναι γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα και τα οφέλη στην υγεία

Fresh organic arugula in an old metal colander shot on rustic wooden table. This vegetable is considered a healthy salad ingredient. Predominant colors are green and brown. Low key DSRL studio photo taken with Canon EOS 5D Mk II and Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Δοκιμάστε να βάλετε ρόκα στη σαλάτα σας, ή σαν γαρνίρισμα σε κάποιο πιάτο σας, για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει.

Η ρόκα, η οποία έχει γίνει δημοφιλής προσθήκη σε σαλάτες αλλά και άλλα πιάτα ως γαρνίρισμα, είναι ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό που μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο, να δυναμώσει τα οστά σας, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου και της καρδιάς σας.

«Όλα τα σταυρανθή λαχανικά είναι εξαιρετικά θρεπτικά», εξηγεί η διαιτολόγος Julia Zumpano. «Η ρόκα είναι γεμάτη με βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος».

Η ωμή ρόκα μπορεί να περιέχει περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά από τη μαγειρεμένη.

Θρεπτικά συστατικά στη ρόκα

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων ακατέργαστης ρόκας περιέχει:

Δείτε επίσης: Πόσες φυτικές ίνες χρειαζόμαστε την ημέρα και η σημασία τους για την υγεία

Η ρόκα είναι επίσης γεμάτη βιταμίνες και μέταλλα, όπως:

Τα οφέλη της ρόκας

Το λαχανικό που καταπολεμά τον καρκίνο

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η ρόκα και άλλα σταυρανθή λαχανικά θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν ορισμένους τύπους καρκίνου, καθώς περιέχουν γλυκοσινολικές ενώσεις, που τους δίνουν το έντονο άρωμα και την πικρή τους γεύση.

Οι ενώσεις αυτές, σύμφωνα με την διαιτολόγο, προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη ενός όγκου, προστατεύοντας ον οργανισμό από πολλά είδα καρκίνου, όπως της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του παγκρέατος και του προστάτη.

Δυναμώνει τα οστά

Η ρόκα έχει άφθονο ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για υγιή οστά. Αλλά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου και βιταμίνης Κ, τα οποία λειτουργούν παράλληλα με το ασβέστιο για ακόμη περισσότερη ενίσχυση των οστών.

«Το μαγνήσιο βοηθά τα οστά σας να απορροφήσουν το ασβέστιο που χρειάζονται», εξηγεί η Δρ.Zumpano.

Δείτε επίσης: Οι φυτικές ίνες μας προστατεύουν από τον καρκίνο – Τι έδειξε νέα μελέτη

Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου

Όπως τα περισσότερα λαχανικά, η ρόκα έχει άφθονες φυτικές ίνες για να βοηθήσει στις βασικές λειτουργίες του εντέρου σας.

«Οι ίνες τροφοδοτούν το μικροβίωμα του εντέρου σας, το οποίο προωθεί την υγιή πέψη», εξηγεί η διαιτολόγος.

Ρόκα για δυνατή καρδιά

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού. Η ρόκα είναι μια καλή πηγή καλίου και άλλων θρεπτικών συστατικών.

«Η ρόκα όχι μόνο περιέχει κάλιο, αλλά έχει και φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», προσθέτει η διαιτολόγος. «Είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης , της υψηλής χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης».

Δείτε επίσης: Ποια τρόφιμα μας προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Η ρόκα περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης C, η οποία βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Φωτογραφία iStock