Οι τραγανές ρυζογκοφρέτες είναι ένα γρήγορο σνακ που μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα χωρίς καμία θερμιδική ενοχή. Ωστόσο, δεν είναι τρόφιμα με πολλά θρεπτικά συστατικά και δεν θεωρούνται υγιεινά υποκατάστατα γεύματος. Αν και το κύριο συστατικό τους είναι το καστανό ρύζι ολικής αλέσεως, έχουν χαμηλή συνολική θρεπτική αξία.
Ρυζογκοφρέτες: Τι προσφέρουν και τι όχι στην υγεία
Οι ρυζογκοφρέτες αποτελούν υψηλή πηγή υδατανθράκων και είναι χαμηλές σε λιπαρά και ζάχαρη. Θεωρούνται επίσης ένα καλό σνακ επειδή είναι συνήθως φθηνές και εύκολα διαθέσιμες. Είναι εύκολο να αποθηκευτούν και οι περισσότεροι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν ως σνακ στο γραφείο.
Οι ρυζογκοφρέτες είναι μια καλή εναλλακτική λύση για το ψωμί. Όταν ξεκινάτε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, αποτελούν μια εύκολη εναλλακτική λύση για το ψωμί. Οι περισσότεροι θεωρούν τις ρυζογκοφρέτες ως ασφαλή διατροφή, επειδή δεν έχουν λίπος ή πολλές θερμίδες. Τείνουν να είναι και χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά. Οι συνολικές θερμίδες ποικίλλουν ανάλογα με την μάρκα και τον τύπο της ρυζογκοφρέτας. Γενικά, μία ρυζογκοφρέτα τείνει να έχει 60-70 θερμίδες.
Συνήθως δεν περιέχουν γλουτένη, επομένως δεν προκαλούν φούσκωμα ή δυσπεψία.
Ωστόσο, το ίδιο το ρύζι είναι ένας κόκκος με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ακόμη και όταν είναι ένας ολικής άλεσης (καφέ ρύζι). Επομένως, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ορισμένες μάρκες προσθέτουν ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού στις ρυζογκοφρέτες τους. Αυτό είναι αντίθετο με το νόημα της υγιεινής διατροφής.
Εάν κάποιος θέλει να δοκιμάσει τις ρυζογκοφρέτες ως ένα υγιεινό σνακ, μπορεί να τις αλείψει με λίγο φυστικοβούτυρο, ή τυρί κρέμας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ή κάτι σχετικό μαζί με λαχανικά. Η γλυκόζη στο αίμα μπορεί να μην αυξηθεί εάν η ρυζογκοφρέτα τρώγεται χωρίς προσθήκη τεχνητών σακχάρων. Αποφύγετε τις ρυζογκοφρέτες με πρόσθετο σιρόπι καλαμποκιού, μέλι, σακχαρόζη, ή φρουκτόζη.
Οι περισσότερες ρυζογκοφρέτες περιέχουν πρόσθετο αλάτι. Τα άτομα που κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη νατρίου και να περιορίσουν τις ρυζογκοφρέτες.
Είναι δύσκολο να χωνέψετε τις ρυζογκοφρέτες;
Οι ρυζογκοφρέτες είναι μια εύπεπτη τροφή με κύριο συστατικό το άμυλο. Ωστόσο, η προπαρασκευαστική διαδικασία καθιστά δύσκολη την πέψη τους φυσικά και χημικά. Γίνονται σκληρές και κολλώδεις σε κρύες συνθήκες και δεν διαλύονται εύκολα σε ζεστό νερό.
Πώς να κάνετε τις ρυζογκοφρέτες πιο υγιεινές
Η θρεπτική τους αξία εξαρτάται από το πώς τις τρώτε.
- Οι απλές ρυζογκοφρέτες μπορούν να συμπληρωθούν με λίγο μέλι, χούμους, αβοκάντο και λαχανικά.
- Η κατανάλωσή τους με βούτυρο ξηρών καρπών (φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο κλπ) μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και να επιβραδύνει την απελευθέρωση σακχάρου στο αίμα.
- Κάποιος μπορεί να φάει ρυζογκοφρέτες με γαρνιτούρες όπως τόνο και ντομάτα, για να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να διατηρήσει τον έλεγχο της όρεξης.
- Αναζητήστε τις πιο υγιεινά φτιαγμένες από δημητριακά ολικής αλέσεως και σπόρους ρυζογκοφρέτες, με αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Οι ρυζογκοφρέτες με δημητριακά ολικής αλέσεως, σπόρους και φύκια έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και γεύση από τις παραδοσιακές λευκές ρυζογκοφρέτες.
Πηγή: https://www.medicinenet.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πεπόνι: Θερμίδες, βιταμίνες και ιδιότητες – Τι προσφέρει στην υγεία
Δίαιτα: Το πλάνο της 1 ημέρας για να ξαναμπείς σε ρυθμό
Γιατί τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη και παχυσαρκία
Καλό για την υγεία αν τρώτε ζυμαρικά 3 φορές την εβδομάδα: Έκπληξη από μεγάλη έρευνα!