Σάλτσες, ντιπ, αλοιφές, κρεμώδεις σαλάτες δίνουν γεύση και νοστιμιά στο τραπέζι μας. Πόσο υγιεινά, όμως, είναι τα αγαπημένα μας ντιπ; Αν «πνίξουμε» στη σάλτσα το φαγητό μας, μπορεί αυτό να επηρεάσει την υγεία μας;
Κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα, σάλτσα σόγιας, wasabi και καυτερές σάλτσες δίνουν γεύση στα πιάτα μας, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι αυτού του είδους τα συστατικά ακυρώνουν τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας τα τρόφιμα με τα οποία συνδυάζονται. Η διαιτολόγος Abbey Sharp έχει αντίθετη άποψη. Λέει ότι μπορούν να μας βοηθήσουν να ακολουθούμε μια πιο διατροφή με μεγαλύτερη ποικιλία και πιο θρεπτική.
«Θα προτιμούσα οι άνθρωποι να προσθέσουν μία γεύση που πραγματικά φτιάχνει τη μέρα τους και κάνει το φαγητό τους ευχάριστο, παρά να μην φάνε ποτέ αυτό το φαγητό», λέει. «Αν μία σος είναι ο μόνος τρόπος να φάτε λαχανικά, πρέπει οπωσδήποτε να την εντάξετε στη διατροφή σας», συμπληρώνει.
Ποιες είναι οι πιο υγιεινές επιλογές;
Οι σάλτσες με τις χαμηλότερες θερμίδες δεν είναι πάντα η πιο υγιεινή επιλογή. Η διαιτολόγος συστήνει να ψάχνετε εκείνες που θα σας δώσουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά.
Η αγαπημένη της είναι το γουακαμόλε λόγω των καλών λιπαρών, του καλίου και των φυτικών ινών από το αβοκάντο.
«Όταν μία σάλτσα μπορεί να προσθέσει υγιή λίπη και φυτικές ίνες ή πρωτεΐνη, στην πραγματικότητα προσθέτει θρεπτικά συστατικά στη συνολική μας διατροφή… και επίσης κάνει πιο θρεπτικό το γεύμα μας», λέει ο Sharp.
Αυτές είναι οι πιο υγιεινές σάλτσες σύμφωνα με την διαιτολόγο. Κάποιες από αυτές έχουν λίγες θερμίδες και έντονη γεύση, άλλες έχουν περισσότερες θερμίδες, άλλες περιέχουν ευεργετικές βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά.
- Γουακαμόλε
- Μουστάρδα
- Βαλσαμικό ξίδι
- Salsa
- Hot sauce
- Τζατζίκι
- Χούμους
- Πέστο
Τα μείγματα μπαχαρικών είναι ένας ακόμη διασκεδαστικός, χαμηλών θερμίδων, τρόπος για να νοστιμίσετε το φαγητό σας.
Πώς να κάνετε υγιεινές επιλογές
Δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε στο σούπερ μάρκετ; Λάβετε υπόψη αυτές τις ακόλουθες συμβουλές.
Πρώτον, μην ενδίδετε στο μάρκετινγκ των προϊόντων «χωρίς λιπαρά». Τα προϊόντα χωρίς λιπαρά και με χαμηλά λιπαρά έχουν συχνά επιπλέον ζάχαρη ή αλάτι για να είναι νόστιμα. Η νοοτροπία ότι το λίπος είναι κακό επικράτησε τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, αλλά ορισμένα λίπη είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
«Θα προτιμούσα οι άνθρωποι να παίρνουν προϊόντα με πλήρη λιπαρά που χορταίνουν περισσότερο παρά να χρησιμοποιούν τις επιλογές χωρίς λιπαρά που στην πραγματικότητα περιέχουν περισσότερη ζάχαρη», λέει η Sharp.
Προσέξτε επίσης τα πρόσθετα συστατικά – κρατήστε την προσθήκη ζάχαρης και αλατιού στο ελάχιστο, συμβουλεύει η Sharp. Τα συστατικά αυτά μπορείτε να τα εντοπίσετε πάνω στη συσκευασία, ως σιρόπια ή οτιδήποτε τελειώνει σε «-όζη», το τυπικό επίθημα στην ονοματολογία των σακχάρων.
Γενικά, τα πιο υγιεινά προϊόντα θα έχουν απλές λίστες συστατικών.
«Η hot sauce (είναι) βασικά μόνο μπαχαρικά και ξίδι, ίσως και λίγος πελτές ντομάτας», λέει η Sharp. «Τέτοιου είδους πράγματα θέλουμε: μια έκρηξη γεύσης», εξηγεί.
Είναι κακή η μαγιονέζα;
Η μαγιονέζα έχει περισσότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά από κάποιες άλλες σος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να την τρώτε. Όμως, αντί να αναζητάτε μαγιονέζες με λιγότερες θερμίδες, προσέξτε το μέγεθος της μερίδας σας.
Η Sharp προτείνει επίσης να κάνετε συνδυασμούς. Μπορείτε για παράδειγμα να αναμείξετε τη μαγιονέζα με κάποιο άλλο υλικό, όπως με μια κουταλιά της σούπας πλήρες γιαούρτι. Με το αυγό, τον τόνο ή την κοτοσαλάτα, στη Sharp αρέσει να ανακατεύει τη μαγιονέζα με πουρέ αβοκάντο.
«Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε καλά λίπη, κρατώντας την κρεμώδη υφή και προσθέτοντας πολύ περισσότερη γεύση», λέει.
Μπορείτε να κάνετε το ίδιο κόλπο με σχεδόν οποιαδήποτε σος. Μπορείτε επίσης να μειώσετε τις θερμίδες στη σάλτσα που αγοράσατε προσθέτοντας λίγο ζωμό κοτόπουλου ή ζωμό από κόκκαλα.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έκπληξη: Ποιοι είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης στην καθιστική ζωή – Σε ποια θέση βρίσκονται οι Έλληνες
Ξυπόλυτοι παντού: Η νέα μόδα στο TikTok που κρύβει σοβαρούς κινδύνους