Σε κάποιες συσκευασίες τροφίμων διαρρέει άργυρος στο περιεχόμενο: Τι έδειξε νέα έρευνα!

  • Iatropedia newsroom
άργυρος
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο άργυρος που είναι ενσωματωμένος σε αντιμικροβιακά πλαστικά, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για συσκευασίες τροφίμων και ποτών, θα μπορούσε να διαρρεύσει από τη συσκευασία και να εισέλθει στο περιεχόμενό της, ειδικά σε γλυκά και ζαχαρούχα τρόφιμα.

Η αντιμικροβιακή πλαστική συσκευασία εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροβίων στο περιεχόμενό της. Χρησιμοποιείται για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ασφάλεια των τροφίμων. Περιλαμβάνει ειδικά κατασκευασμένα υλικά, όπως πολυμερή, που περιέχουν παράγοντες με βιολογικές ιδιότητες μαζί με νανοσωματίδια αργύρου. Με αυτά τα υλικά, η συσκευασία καθυστερεί την αλλοίωση και τους κινδύνους των μεταδοτικών ασθενειών στους καταναλωτές.

Μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ACS Applied Materials & Interfaces εξετάζει την απόκριση των αντιμικροβιακών συσκευασιών σε διαφορετικά περιεχόμενα.

Διαρροή νανοσωματιδίων από αντιμικροβιακές συσκευασίες

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πώς μερικά από αυτά τα ενσωματωμένα σε νανοσωματίδια πολυμερή “χάνουν” χημικές ουσίες, διαλυμένες ενώσεις και φορτισμένα σωματίδια σε τρόφιμα με βάση το νερό. Ωστόσο, δεν έχουν ανακαλυφθεί πολλά σχετικά με το πώς η αντιμικροβιακή συσκευασία επηρεάζει πραγματικά τα τρόφιμα και τα ποτά.

Οι ενώσεις ζάχαρης, ένα κοινό συστατικό τροφίμων και ποτών, μετατρέπουν τα ιόντα αργύρου σε δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, ειδικά όταν καταναλώνονται από ανθρώπους.

Αυτό έκανε τον Timothy V. Duncan από το Κέντρο για την Ασφάλεια Τροφίμων και την Εφαρμοσμένη Διατροφή του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), μαζί με συναδέλφους του, να εξετάσουν σύνθετες ενώσεις στα τρόφιμα και τα ποτά και να δουν πώς αυτές επηρεάζουν τον σχηματισμό αυτών των δυνητικά επιβλαβών νανοσωματιδίων αργύρου. Τόσο για άμεση έκθεση σε άργυρο όσο και για αποθήκευση της τροφής μέσα σε αντιμικροβιακή συσκευασία που περιέχει σωματίδια αργύρου.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν άργυρο σε υγρά τρόφιμα και ποτά για να εξετάσουν εάν και πώς η όποια διαρροή αργύρου αλλοιώνει το περιεχόμενο της συσκευασίας. Δοκίμασαν τρόφιμα με φυσικά και τεχνητά γλυκαντικά διαλύματα, όπως αναψυκτικά, γάλα, χυμούς φρούτων και γιαούρτι. Τα δείγματα τροφίμων στη συνέχεια αποθηκεύτηκαν σε έναν επωαστήρα στους 40 βαθμούς Κελσίου για προσομοίωση της μακροχρόνιας αποθήκευσης σε εμπορικές συσκευασίες.

Οι ενώσεις ζάχαρης ενθαρρύνουν τη συσσώρευση νανοσωματιδίων αργύρου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι νανοδομές να σχηματίζονται σε δύο συγκεντρώσεις αργύρου, με μία από αυτές να βρίσκεται σε αναμενόμενο εύρος διαρροής λόγω επαφής με πολυμερές. Ταυτόχρονα, η άλλη συγκέντρωση ανιχνεύθηκε σε ασυνήθιστα υψηλό βαθμό, με τον σχηματισμό νανοσωματιδίων να είναι ορατός.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι:

  • τα ζαχαρούχα υγρά που περιέχουν άμυλο, κιτρικό και λίπη είχαν την μεγαλύτερη συγκέντρωση νανοσωματιδίων αργύρου
  • από την άλλη πλευρά, τα όξινα υγρά σχηματίζουν επίσης συσσωματώματα αργύρου στην αρχή αλλά αργότερα αυτά διαλύθηκαν από το υγρό

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν κι ένα άλλο πείραμα όπου αποθήκευσαν νερό και κάποια ζαχαρούχα υγρά σε μικρά πακέτα πολυμερούς πολυαιθυλενίου με σωματίδια αργύρου. Τήρησαν τις ίδιες ρυθμίσεις θερμοκρασίας για 15 ημέρες.

Αν και ο άργυρος διέρρευσε από τα πολυμερή, μόνο τα ζαχαρούχα διαλύματα έδειξαν περισσότερη διαρροή και συσσώρευση νανοσωματιδίων αργύρου.

Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε νανοσωματίδια αργύρου σηματοδοτεί αυξημένο κίνδυνο κυρίως στα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά που συσκευάζονται σε αντιμικροβιακά υλικά υπό τυπικές συνθήκες μακροχρόνιας αποθήκευσης.

Πηγή: https://www.sciencetimes.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντικολλητικά τηγάνια: Κάθε πότε θέλουν αλλαγή – Μέχρι πόσους βαθμούς θερμοκρασίας είναι ασφαλές το teflon