Σε τι κάνει καλό η Aloe Vera: 9 οφέλη υγείας – Προσοχή όμως στις παρενέργειες
Μάθετε για τα οφέλη που έχει η αλόη βέρα (aloe vera) όταν εφαρμόζεται τοπικά ή λαμβάνεται από το στόμα σε υγρή μορφή.
9 οφέλη υγείας από την αλόη βέρα
Αντιγηραντικές ιδιότητες
Οι στερόλες στην αλόη βέρα προάγουν την παραγωγή υαλουρονικού οξέος και κολλαγόνου, τα οποία δεσμεύουν την υγρασία στο δέρμα και βοηθούν στην μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι γυναίκες που κατανάλωναν μια μικρή ποσότητα τζελ αλόης βέρα καθημερινά για 56 ημέρες παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση στην ελαστικότητα του δέρματος του προσώπου. Επιπλέον, διορθώνει τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία, που ευθύνεται για έως και το 80% των εξωτερικών σημαδιών γήρανσης.
Καταπολεμά την ακμή
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός τοπικών ρετινοειδών και τζελ αλόης βέρα έχει καλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των εξανθημάτων από οποιαδήποτε θεραπεία που χρησιμοποιείται μόνη της. Το σαλικυλικό οξύ, ένα συστατικό στην αλόη βέρα, έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δρα για να καθαρίσει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή και να ανακουφίσει την ερυθρότητα του δέρματος.
Καταπραΰνει τους ερεθισμούς από το ξύρισμα
Λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του, το τζελ από αλόη βέρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει τα εγκαύματα του ξυραφιού που συμβαίνουν όταν η λεπίδα καταστρέφει το δέρμα και τα τριχοθυλάκια, προκαλώντας πρήξιμο και ερεθισμό. Η εφαρμογή ενός μικρού στρώματος τζελ aloe vera μετά το ξύρισμα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των ερεθισμών, στην ελαχιστοποίηση της ερυθρότητας και στην πρόληψη των εξανθημάτων.
Ενυδάτωση
Έρευνες έδειξαν ότι το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά τζελ aloe vera ευνοεί την προσκόλληση των επιδερμικών κυττάρων μεταξύ τους, κάτι που βοηθά στην ενυδάτωση και την απαλότητα του δέρματος. Η αλόη βέρα περιέχει λιγνίνη, η οποία βοηθά το δέρμα να απορροφήσει άλλες ουσίες και μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα άλλων προϊόντων περιποίησης. Η αλόη βέρα αποτελείται επίσης από 95% νερό και περιέχει ηλεκτρολύτες όπως μαγνήσιο και κάλιο. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση χυμού αλόης μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε μετά την άσκηση.
Βελτιώνει την πέψη
Η αλόη βέρα είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα λόγω της καθαρτικής δράσης των ανθρακινονών, που βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος του φυτού. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση χυμού αλόης βέρα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως διάρροια και κράμπες στο στομάχι.
Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους καταναλώνοντας 2 κουταλιές της σούπας χυμό aloe vera την ημέρα. Οι φυτικές της ενώσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στα κύτταρα του σώματος να χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά το σάκχαρο του αίματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με προδιαβήτη.
Μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η αλόη βέρα ενεργοποιεί την AMP μυϊκή πρωτεϊνική κινάση, η οποία είναι ένα ένζυμο που ρυθμίζει τον μεταβολισμό. Σε μια μελέτη, παρατηρήθηκε μείωση του σωματικού λίπους σε αρουραίους στους οποίους χορηγήθηκε αποξηραμένο τζελ aloe ver. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η αλόη βέρα έχει τα ίδια οφέλη στους ανθρώπους.
Βελτιώνει τη στοματική υγεία
Σύμφωνα με μελέτες, η χρήση της αλόης βέρα ως στοματικό διάλυμα μπορεί να εξαλείψει την πλάκα εξίσου αποτελεσματικά με τη χλωρεξιδίνη, η οποία είναι ένα στοματικό διάλυμα που συνταγογραφείται για τις ασθένειες των ούλων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου τερηδόνας και ουλίτιδας.
Θεραπεύει τα στοματικά έλκη
Η εφαρμογή τζελ aloe vera πάνω σε ένα στοματικό έλκος επιταχύνει την επούλωση και την μείωση του πόνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αλόη βέρα καταπολεμά και ιούς, όπως ο απλός έρπης.
Μπορεί η αλόη βέρα να προκαλέσει παρενέργειες;
Η αλόη βέρα θεωρείται γενικά ασφαλής. Ωστόσο, ανάλογα με τον τύπο της και εάν χρησιμοποιείται τοπικά ή από το στόμα, ενδέχεται να εμφανιστούν μικρές παρενέργειες.
Για παράδειγμα, το τζελ aloe vera φαίνεται να σχετίζεται με λιγότερες παρενέργειες από το εκχύλισμα ολόκληρων φύλλων αλόης και λάτεξ αλόης. Σε μερικούς, το τζελ έχει συνδεθεί με δερματίτιδα και άλλα δερματικά προβλήματα.
Σύμφωνα με ειδικούς, η τοπική χρήση aloe vera είναι συνήθως ασφαλής. Ωστόσο, επειδή η αλόη βέρα έχει καθαρτικές ιδιότητες, η χρήση της από το στόμα μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στομάχι ή διάρροια. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί ορισμένες περιπτώσεις ηπατικής βλάβης λόγω μακροχρόνιας κατανάλωση συμπληρωμάτων αλόης βέρα.
Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:
Οι σοβαρές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:
Αλλεργική αντίδραση
Τα άτομα που είναι αλλεργικά σε άλλα μέλη της οικογένειας των κρίνων μπορεί να εμφανίσουν εξανθήματα, κνίδωση, κράμπες και διάρροια με τη χρήση τζελ αλόης βέρα.
Ηπατίτιδα
Η λήψη υπερβολικών ποσοτήτων αλόης ή συμπληρωμάτων λάτεξ αλόης αυξάνει τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης. Η ακριβής ποσότητα και η διάρκεια που απαιτούνται για να έχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι ασαφείς και πιθανώς διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Βλάβη στα νεφρά
Σύμφωνα μία παλιότερη δημοσίευση, η μακροχρόνια χρήση λάτεξ αλόης βέρα σε δόσεις μεγαλύτερες από 1 γραμμάριο την ημέρα μπορεί να προκαλέσει οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι πληροφορίες.
Κίνδυνος καρκίνου
Υπάρχει μια μακροχρόνια ανησυχία σχετικά με μια πιθανή σχέση μεταξύ καθαρτικών που περιέχουν ανθρακινόνη (όπως η αλόη βέρα) και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί εάν η αλόη βέρα συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, να μιλάτε πάντα με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν και η δοσολογία είναι κατάλληλα για εσάς.
Πηγή: https://www.emedicinehealth.com
φωτό: iStock