Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο διατροφικό ανόργανο συστατικό. Είναι ένα σημαντικό συστατικό των σεληνοπρωτεϊνών που ανήκουν στο ανθρώπινο αντιοξειδωτικό δίκτυο και ρυθμίζουν τον μεταβολισμό των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα.
Είναι παρόν στον ανθρώπινο ιστό, κυρίως στον σκελετικό μυ.
Σελήνιο: Από ποιες τροφές μπορείτε να το πάρετε
Το σελήνιο είναι πιο πιθανό να βρίσκεται σε δημητριακά ολικής αλέσεως και ζωικά προϊόντα, παρά σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Οι ακόλουθες τροφές είναι καλές πηγές σεληνίου:
- Καρύδια Βραζιλίας: Τα 28 γρ. παρέχουν 544 μικρογραμμάρια (mcg) σεληνίου
- Τόνος: Τα 85 γρ. τόνου (σκέτος, μαγειρεμένος) περιέχουν 92 mcg
- Μπακαλιάρος: Τα 85 γρ. (σκέτος, μαγεορεμένος) περιέχουν 47 mcg
- Καστανό ρύζι (μαγειρεμένο): 1 φλιτζάνι περιέχει 19 mcg
- Αυγά: Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 15 mcg
- Ψωμί (λευκό): 1 φέτα παρέχει 10 mcg
Η ποσότητα σεληνίου σε δημητριακά και σε τρόφιμα με βάση τα δημητριακά εξαρτάται από την περιεκτικότητα σεληνίου του εδάφους στο οποίο αναπτύχθηκαν οι κόκκοι.
Σελήνιο: Πόσο χρειάζεστε ανά ηλικία
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA – European Food Safety Authority) συνιστά τις παρακάτω τιμές, ως συνιστώμενη πρόσληψη σεληνίου για βρέφη, παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
(Πατήστε στην επιλογή για zoom στο pdf για να δείτε καλύτερα τον πίνακα)
Γλωσσάριο Πίνακα:
- AI: Είναι η τιμή που έχει καθοριστεί όταν δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για τον υπολογισμό μιας μέσης απαίτησης για ένα θρεπτικό συστατικό. H επαρκής πρόσληψη είναι το μέσο επίπεδο πρόσληψης ενός θρεπτικού συστατικού, που βάσει παρατηρήσεων ή πειραμάτων, θεωρείται ότι είναι επαρκής.
- AR: Η πρόσληψη ενός θρεπτικού συστατικού που ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες των μισών ανθρώπων σε έναν υγιή πληθυσμό.
- PRI: Η πρόσληψη ενός θρεπτικού συστατικού που είναι πιθανό να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σχεδόν όλων των ανθρώπων σε έναν υγιή πληθυσμό.
- RI: Η τιμή που έχει καθοριστεί για μακροθρεπτικά συστατικά που αποδίδουν ενέργεια. Εκφράζεται ως το ποσοστό (%) ενέργειας που προέρχεται από αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό. Τα RIs αποτελούν εύρη πρόσληψης που επαρκούν για μία διατήρηση της υγείας.
- UL: Η μέγιστη χρόνια ημερήσια πρόσληψη ενός θρεπτικού συστατικού που κρίνεται ότι δεν είναι πιθανό να δημιουργήσει κίνδυνο για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.
- NA: Μη διαθέσιμα στοιχεία
Πηγές: https://www.medicalnewstoday.com/, https://www.efsa.europa.eu
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βιταμίνη Β6: Πόση πρέπει να παίρνετε ανά ηλικία σύμφωνα με την EFSA