Iatropedia

Σίδηρος: Οι 48 καλύτερες τροφές

Οι περισσότεροι δεν λαμβάνουμε όσο σίδηρο θα έπρεπε καθημερινά από τη διατροφή μας.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την προστασία του οργανισμού από μολύνσεις.

Υπάρχουν πολλές πλούσιες σε σίδηρο τροφές, ώστε εύκολα να τις εντάξετε στη διατροφή σας.

Η Julia Zumpano, διαιτολόγος συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, εξηγεί ποιες πλούσιες σε σίδηρο τροφές να προτιμάτε.

Αιμικός και μη αιμικός σίδηρος στις τροφές

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι σιδήρου: ο αιμικός και ο μη αιμικός.

Ο σίδηρος είναι ένα ζωτικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, που τον καθιστά ένα σημαντικό μέταλλο που χρειάζεται το σώμα μας για να μεταφέρει οξυγόνο, ώστε τα κύτταρά μας να μπορούν να παράγουν ενέργεια. Αν δεν έχουμε αρκετό σίδηρο, δεν θα έχουμε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουμε οξυγόνο. Αυτό οδηγεί σε υπερβολική κόπωση και ζαλάδα.

Ο σίδηρος είναι επίσης απαραίτητος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς και για την παραγωγή πολλών άλλων κυττάρων και ορμονών.

Χωρίς επαρκή αποθέματα σιδήρου, μπορεί να αναπτυχθεί μια κατάσταση που ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία.

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως. Συνδέεται με συμπτώματα όπως:

Αιμικός σίδηρος: Τροφές

Μη αιμικός σίδηρος: Τροφές

Όσπρια:

Ψωμί και δημητριακά:

Φρούτα:

Λαχανικά:

Άλλες τροφές πλούσιες σε μη αιμικό σίδηρο:

Προσπαθήστε να συνδυάζετε τις τροφές μη αιμικού σιδήρου με βιταμίνη C για να αυξήσετε την απορρόφησή του. Η βιταμίνη C βρίσκεται κυρίως στα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ κ.α.), στις φράουλες, στις ντομάτες, στο μπρόκολο και στο σπανάκι.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock