Σκέφτεστε να κόψετε το κρέας; Ρωτήστε πρώτα τα γονίδιά σας

  • Iatropedia newsroom
διατροφή χωρίς κρέας, σαλάτα
Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν ένα άτομο ανταποκρίνεται καλά ή όχι σε μια χορτοφαγική διατροφή, ανέφεραν οι ερευνητές

Σκέφτεστε να κόψετε το κρέας και να γίνετε vegetarian ή vegan; Η καρδιά σας μπορεί να λέει «ναι», τα γονίδιά σας όμως όχι, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν ένα άτομο ανταποκρίνεται καλά ή όχι σε μια χορτοφαγική διατροφή, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα άτομα με μια συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή μπορεί να δουν αύξηση στα επίπεδα του ασβεστίου μετά τη στροφή στη χορτοφαγία, κάτι που συνήθως οδηγεί σε μειωμένο ασβέστιο για τους περισσότερους, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό PLOS Genetics.

Ομοίως, μια άλλη παραλλαγή είχε ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία συνήθως μειώνονται στην πλειονότητα των χορτοφάγων.

Και μία τρίτη παραλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει στους χορτοφάγους υποχώρηση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία συνήθως βελτιώνεται με μια ως επί το πλείστον χορτοφαγική διατροφή, είπαν οι ερευνητές.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 150.000 άτομα, εντοπίζοντας 2.300 που ακολουθούσαν αυστηρή χορτοφαγική διατροφή.

Διαπίστωσαν ότι γενικά οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, κάτι που είναι καλό για την υγεία της καρδιάς.

Ωστόσο, μια χορτοφαγική διατροφή συνδέεται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι χορτοφάγοι έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ένα είδος λίπους στο αίμα που μπορεί να συμβάλει σε καρδιακές παθήσεις.

Τελικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή, τόσο πολύ που στο μέλλον κάθε άτομο μπορεί να πρέπει να ακολουθεί μια εξαιρετικά εξατομικευμένη διατροφή για να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα από άποψη υγείας, καθώς οι ίδιες διατροφικές συστάσεις δεν ταιριάζουν σε όλους.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Ποιες ασκήσεις να κάνουμε και ποιες πρέπει να αποφεύγουμε

Ηλιακό έγκαυμα: Όχι στο βούτυρο και στο λάδι – Οι σωστοί τρόποι για να το αντιμετωπίσετε

Πώς να αποφύγετε τη “ναυτία του κλιματιστικού” – Οδηγός χρήσης σε παρατεταμένο καύσωνα