Η σκόνη κακάο παρασκευάζεται με την σύνθλιψη κόκκων κακάο και την αφαίρεση του λίπους ή του βουτύρου κακάο.
Σήμερα, το κακάο είναι πιο γνωστό για τον ρόλο του στην παραγωγή σοκολάτας. Ωστόσο, σύγχρονες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι περιέχει σημαντικές ενώσεις που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία μας.
Τα οφέλη του κακάο για την υγεία περιλαμβάνουν:
- μειωμένη φλεγμονή
- βελτιωμένη υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου
- έλεγχο του σακχάρου και του βάρους
- υγιή δόντια και δέρμα
Είναι θρεπτικό και εύκολο να το προσθέσετε στη διατροφή σας με δημιουργικούς τρόπους. Ωστόσο, φροντίστε να χρησιμοποιείτε μη αλκαλοποιημένη σκόνη κακάο (μαύρη σοκολάτα) που περιέχει περισσότερο από 70% κακάο, εάν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του για την υγεία σας.
Να θυμάστε ότι η σοκολάτα εξακολουθεί να περιέχει σημαντικές ποσότητες ζάχαρης και λίπους. Οπότε, αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε, μείνετε σε λογικά μεγέθη μερίδων και συνδυάστε τη με μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το κακάο περιέχει φυσικά μόλυβδο και κάδμιο. Επομένως όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών των βαρέων μετάλλων.
Σκόνη κακάο: Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γραμμάρια
- Θερμίδες: 400 kcal
- Υδατάνθρακες: 57,9 γρ
– Φυτικές ίνες: 33,2 γρ
– Ζάχαρη: 1,8 γρ
- Λίπος: 13,7 γρ
– Κορεσμένα λιπαρά: 8,1 γρ
– Μονοακόρεστα λιπαρά: 4,6 γρ
– Πολυακόρεστα λιπαρά: 0,4 γρ
- Πρωτεΐνη: 19,6 γρ
- Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2): 14% της Ημερήσιας -προτεινόμενης- Αξίας (DV)
- Νιασίνη(βιταμίνη Β3) : 11% DV
- Φολικό οξύ: 8% DV
- Βιταμίνη Β6: 6 % DV
- Θειαμίνη (βιταμίνη Β1): 5% DV
- Βιταμίνη Κ: 3% DV
- Παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5): 3% DV
- Βιταμίνη Ε: 1% DV
- Μαγγάνιο: 192% DV
- Χαλκός: 189% DV
- Μαγνήσιο: 125% DV
- Σίδηρος: 77 % DV
- Φώσφορος: 73% DV
- Ψευδάργυρος: 45% DV
- Κάλιο: 44% DV
- Σελήνιο: 20% DV
- Ασβέστιο: 13% DV
Σκόνη κακάο: Οφέλη για την υγεία
1. Πλούσιο σε πολυφαινόλες
Το κακάο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της φλεγμονής και βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, η επεξεργασία κακάο σε σοκολάτα ή άλλα προϊόντα μπορεί να μειώσει σημαντικά την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.
2. Μπορεί να μειώσει την υπέρταση βελτιώνοντας τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου
Μελέτες αποκαλύπτουν ότι το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβανόλες, οι οποίες μειώνουν την αρτηριακή πίεση βελτιώνοντας τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου και την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Η σκόνη κακάο που περιέχει 30 – 1.218 mg φλαβανολών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 2 mmHg.
3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού
Το κακάο μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να μειώσει τη χοληστερόλη. Η κατανάλωση έως και μίας μερίδας σοκολάτας την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.
4. Οι φλαβονόλες βελτιώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου
Οι φλαβανόλες στο κακάο μπορούν να υποστηρίξουν την παραγωγή νευρώνων, την λειτουργία του εγκεφάλου και να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στον εγκεφαλικό ιστό. Ίσως να παίζουν ρόλο στην πρόληψη του εκφυλισμού του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποδειχτεί αυτό.
5. Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τα συμπτώματα της κατάθλιψης
Η σκόνη κακάο μπορεί να ασκήσει ορισμένες θετικές επιδράσεις στη διάθεση και τα συμπτώματα της κατάθλιψης, μειώνοντας τα επίπεδα στρες και βελτιώνοντας την ηρεμία, την ικανοποίηση και τη συνολική ψυχολογική ευεξία. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη.
6. Οι φλαβανόλες μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2
Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη και να διατηρήσουν υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα αντικρουόμενα αποτελέσματα στα επιστημονικά στοιχεία, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα.
7. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους
Τα προϊόντα με σκόνη κακάο συνδέονται με χαμηλότερο βάρος και η προσθήκη κακάο στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη ταχύτερης απώλειας βάρους. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα για να καθοριστεί ακριβώς ποιο είδος και πόσο κακάο είναι το ιδανικό.
8. Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Οι φλαβανόλες στο κακάο έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές ιδιότητες σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα, αλλά λείπουν δεδομένα από δοκιμές σε ανθρώπους.
9. Το περιεχόμενο θεοβρωμίνης και θεοφυλλίνης μπορεί να βοηθήσει άτομα με άσθμα
Το εκχύλισμα κακάο έχει επιδείξει ορισμένες αντιασθματικές ιδιότητες σε μελέτες σε ζώα. Ωστόσο, απαιτούνται δοκιμές σε ανθρώπους προτού μπορεί να συσταθεί ως θεραπεία για το άσθμα.
Πηγές: https://www.healthline.com, https://www.nutritionadvance.com
φωτό: iStock