Σκόρδο: Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ενισχύουν την υγεία μας
Ναι, το σκόρδο μπορεί να κάνει την ανάσα σου να μυρίζει περίεργα, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Το σκόρδο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, έχει λίγες θερμίδες, αντιοξειδωτικές ιδιότητες και κάνει τα φαγητά μας πολύ νόστιμα!
Αν και μερικές επιστημονικές απόψεις διίστανται για τα οφέλη του σκόρδου, είναι αδιαμφισβήτητα ένα θρεπτικό και υγιεινό τρόφιμο. Η αλλισίνη που περιέχει έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει πολλές ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό μας.
Μας προστατεύει από τα κρυολογήματα
Το πρώτο που ακούμε συνήθως για το σκόρδο είναι ότι μπορεί να μας προστατεύσει από κρυολογήματα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι έχει ισχυρές αντιμικροβιακές, αντιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με τις αντι-ιικές ιδιότητες του σκόρδου δείχνει ότι μπορεί να εμποδίσει την είσοδο του ιού στα κύτταρα.
Ωστόσο, άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό. Μια μελέτη του 2016, δεν βρήκε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του σκόρδου και την αποτροπή της ίωσης, αλλά οι συμμετέχοντες εμφάνισαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα για λιγότερες ημέρες.
Δείτε επίσης: Μπρόκολο: Πώς πρέπει να το μαγειρεύουμε για να κρατά όλη την ουσία του
Κάνει καλό στην καρδιά και μπορεί να «ρίξει» την πίεση
Σύμφωνα με την British Heart Foundation, το σκόρδο κάνει καλό στην καρδιά.
Μια μελέτη του 2014, διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα σκόρδου θα μπορούσαν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Από την άλλη, μια άλλη μεγάλη μελέτη στην Βρετανία δεν βρήκε κάποιο αποτέλεσμα στην αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη από την κατανάλωση σκόρδου.
Στη συνέχεια, το 2020 μια άλλη μελέτη έδειξε μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 14-16% στα άτομα που έπαιρναν συμπληρώματα σκόρδου.
«Καθαρίζει» το δέρμα
Οι αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου μπορούν να καθαρίσουν το δέρμα σας σκοτώνοντας τα βακτήρια που προκαλούν ακμή. Μια μελέτη δείχνει ότι το τρίψιμο του ωμού σκόρδου πάνω από τα σπυράκια μπορεί να τα «καθαρίσει».
Ωστόσο, πρέπει να προσέχετε καθώς το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καψίματος στο δέρμα σας.
Αντικαρκινική δράση
Σύμφωνα με μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 41.000 γυναίκες μεταξύ 55 και 69 ετών, όσες έτρωγαν τακτικά σκόρδο, φρούτα και λαχανικά είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας των ΗΠΑ (NCCIH), η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά της οικογένειας του σκόρδου (κρεμμύδια,πράσα, βολβοί) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος.
Δείτε επίσης: Το ιχθυέλαιο μπορεί να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου [μελέτη]
Φωτογραφία iStock