Iatropedia

Σοκολάτα: Ποιοι κινδυνεύουν και πόσο από τα βαρέα μέταλλα που μπορεί να περιέχει

Overhead view of organic cocoa pods, cocoa beans cocoa powder shot on rustic wooden table. High resolution 42Mp studio digital capture taken with SONY A7rII and Zeiss Batis 40mm F2.0 CF lens

Η είδηση ότι η σοκολάτα μπορεί να περιέχει βαρέα μέταλλα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε, έχει προκαλέσει, όπως θα ήταν φυσικό, ανησυχία σε πολύ κόσμο

Η είδηση ότι η σοκολάτα μπορεί να περιέχει βαρέα μέταλλα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε, έχει προκαλέσει, όπως θα ήταν φυσικό, ανησυχία σε πολύ κόσμο.

Οι ερευνητές εξέτασαν 72 προϊόντα, στα οποία περιλαμβάνονταν μπάρες μαύρης σοκολάτας, κακάο σε σκόνη και ακατέργαστα κομμάτια σπόρων κακάο, για να δουν εάν περιείχαν βαρέα μέταλλα σε συγκεντρώσεις υψηλότερες από εκείνες που θεωρούνται ασφαλείς σύμφωνα με την Πρόταση 65 της Καλιφόρνια, έναν από τους αυστηρότερους κανονισμούς στις ΗΠΑ.

Από τα προϊόντα που εξέτασαν, διαπιστώθηκε ότι το 43% περιείχε υψηλότερα επίπεδα μολύβδου από εκείνα που ο νόμος θεωρεί ασφαλή και το 35% είχε υψηλότερες συγκεντρώσεις καδμίου. Και τα δύο μέταλλα θεωρούνται τοξικά και έχουν συσχετιστεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας. Η μελέτη δεν κατονόμασε συγκεκριμένες μάρκες, αλλά διαπίστωσε ότι τα βιολογικά προϊόντα ήταν πιο πιθανό να περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων.

Συνολικά, ωστόσο, τα επίπεδα δεν ήταν τόσο υψηλά ώστε ο μέσος καταναλωτής να ανησυχεί αν καταναλώνει μαύρη σοκολάτα με μέτρο, τονίζει, σύμφωνα με τους New York Times ο Jacob Hands, κύριος συγγραφέας της μελέτης και φοιτητής Ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington.

Σχεδόν όλες οι σοκολάτες ήταν κάτω από τα όρια αναφοράς του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σε ό,τι αφορά τον μόλυβδο (τα όρια του FDA είναι λιγότερο αυστηρά από τις απαιτήσεις της Καλιφόρνια). Και ενώ τόσο το κάδμιο όσο και ο μόλυβδος μπορεί να εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, δεν είναι σαφές -όχι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- ότι η κατανάλωση λίγης μαύρης σοκολάτας ενέχει κίνδυνο για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες.

«Το γεγονός ότι υπάρχει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξουν αμέσως τρομερές συνέπειες για την υγεία», λέει η Laura Corlin, αναπληρώτρια καθηγήτρια δημόσιας υγείας και κοινοτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Αλλά η κατανάλωση πολλής μαύρης σοκολάτας μαζί με άλλα προϊόντα που είναι γνωστό ότι περιέχουν βαρέα μέταλλα, όπως ορισμένα θαλασσινά, τσάγια και μπαχαρικά, θα μπορούσε να αυξήσει τις συγκεντρώσεις σε ανησυχητικά επίπεδα.

«Δεν θα ανησυχούσα για κάποιον που έχει τρέλα με τη μαύρη σοκολάτα και τρώει από λίγη κάθε βράδυ», λέει η Melissa Melough, επίκουρη καθηγήτρια. Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ. «Αλλά αν αποτελεί όντως βασικό κομμάτι της ρουτίνας σας ή αν την τρώτε σε μεγαλύτερες ποσότητες, τότε θα ανησυχούσα», προσθέτει.

Οι έγκυες γυναίκες και τα πολύ μικρά παιδιά, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις των βαρέων μετάλλων στην υγεία, θα πρέπει να περιορίσουν ωστόσο την ποσότητα μαύρης σοκολάτας που καταναλώνουν, λέει ο Tewodros Rango Godebo, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής Tulane που δημοσίευσε επίσης μελέτη για τα βαρέα μέταλλα στις σοκολάτες τον μήνα που πέρασε. Η έρευνά του, όμως, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου 28 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας καθημερινά δεν ενέχει κινδύνους για τους υγιείς ενήλικες και τις γυναίκες που δεν είναι έγκυες.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τι πρέπει να ξέρουμε για τα χρωμοσώματα μετά το σάλο με τις intersex αθλήτριες

Η κατάθλιψη επιδεινώνεται μετά τη νοσηλεία για Covid [μελέτη]

Πώς μπορεί η πίεση του αίματος να επηρεάζει τους πονοκεφάλους σας