Σολομός, γιαούρτι, όσπρια: Οι τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος

  • Ελισάβετ Σταύρου
άγχος - διατροφή
Το φαγητό που τρώμε επηρεάζει με πολλούς τρόπους το σώμα μας και μπορεί ακόμα να μας βοηθήσει και με το άγχος.

Καθώς οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι γρήγοροι και γεμάτοι άγχος και στρες, πολλές φορές μπορεί να μην προσέχουμε τι βάζουμε στο πιάτο μας.

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη συνολική μας υγεία, αλλά και στην ψυχική μας υγεία.

Σύμφωνα με την ειδικό Melissa Young, MD, «υπάρχουν σαφείς ιατρικές αποδείξεις ότι η διατροφή επηρεάζει τη συναισθηματική μας ευεξία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του άγχους».

Τα τρόφιμα που μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση από το άγχος έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β12, μαγνήσιο  και προβιοτικά.

Σολομός και ψάρια

Ένα από τα πιο ιδανικά φαγητά για να αντιμετωπίσετε το άγχος, είναι ο άγριος σολομός. Ο σολομός είναι μια σταθερή πηγή ωμέγα-3, υγιεινών λιπών, γεμάτος με θρεπτικά συστατικά που έχουν μια «ηρεμιστική» επίδραση στον εγκέφαλό σας. Τα ωμέγα-3 μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να είναι κινητήρια δύναμη για το άγχος.

Άλλα θαλασσινά και ψάρια που μπορείτε να επιλέξετε είναι οι σαρδέλες, οι γαύροι, η πέστροφα και το σκουμπρί.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι εξαιρετικά για τον εγκέφαλο και την ψυχική σας υγεία, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, πέρα από τις φυτικές ίνες και τα λιπαρά οξέα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους ρυθμίζοντας το επίπεδο κορτιζόλης του σώματός σας ή την «ορμόνη του στρες». Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που διεγείρουν ή αναστέλλουν τα νεύρα.

Μοσχάρι και κόκκινα κρέατα

Αν και η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος κάνει κακό στην υγεία μας, το μοσχαρίδιο κρέας είναι γεμάτο με πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων του άγχους. Η πρωτεΐνη βοηθά στην εξισορρόπηση της κορτιζόλης και του σακχάρου στο αίμα, ενώ η βιταμίνη Β12 μπορεί να σας δώσει μια ώθηση ενέργειας για να αποτρέψει το στρες.

Το μέτρο στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι το «κλειδί» για να πάρετε τα οφέλη που χρειάζεστε, χωρίς να κάνετε κακό στην υγεία σας.

Δείτε επίσης: Βιταμίνη Β3: Ποια είναι τα οφέλη της και από ποια τρόφιμα την παίρνουμε

Αυγά

Όπως τα κρέατα, έτσι και τα αυγά είναι πλούσια σε σε πρωτεΐνες και βιταμίνες Β12 και Β7.

Αλλά επειδή και εδώ υπάρχουν κίνδυνοι αν τρώτε πολλά, κυρίως για την αύξηση της χοληστερίνης, οι ειδικοί συνιστούν να τρώτε το πολύ έναν κρόκο την ημέρα.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι γεμάτο με ευεργετικά βακτήρια που ονομάζονται προβιοτικά και μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σας και να μειώσουν το άγχος.

Ο εγκέφαλος και το έντερο έχουν μια πολύ δυνατή σύνδεση. «Περισσότερες πληροφορίες περνούν μεταξύ αυτών των δύο συστημάτων από οποιοδήποτε άλλο σύστημα στο σώμα σας».

Έτσι, αν το μικροβίωμα του εντέρου σας δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άγχους.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τα περιττά πρόσθετα στο γιαούρτι, όπως πρόσθετη ζάχαρη, σιρόπια, σοκολάτα και γαρνιτούρες.

Λαχανικά

Τα λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως το μπρόκολο, τα καρότα, τα φασολάκια, το σπανάκι κ.ά, πέρα από όλα τα άλλα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν στην υγεία σας, μπορούν να σας βοηθήσουν και στο άγχος, μειώνοντας τα επίπεδα του στρες.

Δείτε επίσης: Τα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Όσπρια

Τα φασόλια και οι φακές είναι άλλη μία ιδανική τροφή για να σας βοηθήσουν με την μείωση των συμπτωμάτων του άγχους, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Άλλες τροφές που συμβάλλουν στην ανακούφιση του άγχους είναι οι μπανάνες, η μαύρη σοκολάτα, το κεφίρ, τα καρύδια και το ελαιόλαδο.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Πέρα από τις τροφές που βοηθούν, υπάρχουν και κάποιες που επιδεινώνουν τα επίπεδα του στρες και πρέπει να αποφεύγονται αν νιώθετε αυξημένο άγχος.

Αυτά περιλαμβάνουν το αλκοόλ, την καφεΐνη, την ζάχαρη και τα τρόφιμα με τρανς λιπαρά, όπως το βούτυρο.

Διαβάστε επίσης: Νευρική ανορεξία: Πώς γίνεται η διάγνωση και ποια είναι τα κύρια συμπτώματα

Φωτογραφία iStock