Το αλάτι είναι ένας μόνο από τους διατροφικούς παράγοντες που εξετάζονται και αναλύονται από τους ειδικούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ανάλογα με τις εξελίξεις στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, υγειονομικές Αρχές ανά τον κόσμο ανακοινώνουν συχνά νέες οδηγίες επάνω σε διάφορα θέματα που αφορούν την υγεία και τη διατροφή.
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες από τις ΗΠΑ σχετικά με την επιτρεπόμενη ημερήσια κατανάλωση αλατιού ισχύουν τα ακόλουθα:
- Παλιά οδηγία: Περιορίστε την κατανάλωση νατρίου (αλατιού) στα 2.300ml/ημέρα εκτός από εκείνους που είναι 50 ετών και πάνω, οι οποίοι πρέπει να μειώσουν ακόμα περισσότερο την κατανάλωση αλατιού στα 1.500ml/ημέρα.
- Νέα οδηγία: Οι ενήλικες και τα παιδιά άνω των 14 ετών πρέπει να μην ξεπερνούν τα 2.300ml αλατιού την ημέρα και τα παιδιά που είναι κάτω των 14 ετών πρέπει να καταναλώνουν ακόμα λιγότερο αλάτι.
Για να έχετε μία αίσθηση της ποσότητας που αντιστοιχεί στα 2.300ml νατρίου, σκεφτείτε ότι δεν πρέπει να ξεπερνάτε την μία κουταλιά του γλυκού αλάτι την ημέρα. Ένα ακόμα παράδειγμα, είναι το εξής: ένα χάμπουργκερ με τυρί τσένταρ και μπέικον (από γνωστή αλυσίδα παγκόσμια αλυσίδα fast food) βρέθηκε ότι έχει 4.280ml νατρίου!
Για να υπολογίζετε κάθε φορά πόσο περίπου αλάτι έχει ένα σνακ ή ένα γεύμα σας, πρέπει να συμβουλεύεστε τις διατροφικές πληροφορίες στην ετικέτα του προϊόντος για τις τιμές νατρίου (sodium στα αγγλικά).
Στο ακόλουθο γράφημα, μπορείτε να δείτε τις πηγές από τις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουμε αλάτι μέσω της διατροφής τους καθημερινά (σε ποσοστιαία αποτύπωση).
Στο επόμενο γράφημα, μπορείτε να δείτε πόσο αλάτι καταναλώνουν άντρες (males) και γυναίκες (females) ανά ηλικιακή ομάδα (κίτρινοι κύκλοι) σε σχέση με τις προτεινόμενες οδηγίες (μπλε τετράγωνα).