Iatropedia

Σπιτική βυσσινάδα της γιαγιάς: 8 οφέλη για την υγεία, αλλά και 2 παρενέργειες

Homemade cherry horchata

Εκτός από μια δροσιστική και άκρως αναζωογονητική απόλαυση το καλοκαίρι, η βυσσινάδα συνοδεύεται ταυτόχρονα και από μια σειρά οφέλη για την υγεία.

Βοήθεια στον νυχτερινό ύπνο, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, αλλά και τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι μόνο κάποια από τα καλά που έχει για τον οργανισμό σας η κατανάλωση βύσσινων, με τη μορφή βυσσινάδας.

Δείτε όλα τα πλεονεκτήματα, αλλά και μια παρενέργεια που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Η βυσσινάδα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Εκτός από το ότι η βυσσινάδα περιέχει ανθοκυανίνες, που αποτελούν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, περιέχει κι άλλα σημαντικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α, το μαγνήσιο, το κάλιο, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος. Ένα ποτήρι περιέχει 160 θερμίδες, 37 γραμμάρια υδατάνθρακες και λιγότερο από 2 γραμμάρια λίπος.

Δείτε όλα τα οφέλη της

1. Βυσσινάδα: Βοηθά στον μυϊκό πόνο και στην αποκατάσταση μετά από άσκηση

Λόγω των ισχυρών αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών πολυφαινολικών ενώσεων της, η βυσσινάδα έχει αποδειχθεί ότι είναι ωφέλιμη για τη μείωση της φλεγμονής από την έντονη γυμναστική, ενώ ταυτόχρονα ανακουφίζει και προλαμβάνει τον μυϊκό πόνο.

2.  Καταπολεμά τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες και προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, τα βύσσινα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μια μελέτη του 2019 στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν 480 mlgr βυσσινάδας καθημερινά και για 12 εβδομάδες, είδαν μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης και χαμηλότερα ποσοστά LDL χοληστερόλης.

3. Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα βύσσινα περιέχουν φλαβονοειδή, μια ομάδα φυτικών χρωστικών που δρουν ως αντιοξειδωτικά και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμώντας ιούς και βακτήρια. Κι ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση του ρόλου των ανθοκυανινών στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, οι ανθοκυανίνες στη βυσσινάδα μπορεί να προσφέρουν αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση βακτηρίων και λοιμώξεων.

4. Βυσσινάδα: Βοηθά στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή είναι εξαιρετικές και για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η βυσσινάδα έχει παρόμοια επίπεδα αντιοξειδωτικών με τα μούρα, που αποτελούν την καλύτερη τροφή για την υγεία του εγκεφάλου .

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food & Function από το 2019, απέδειξε πως «η καθημερινή κατανάλωση χυμού βύσσινου μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές ικανότητες», όπως τη μάθηση και την βραχυπρόθεσμη μνήμη, λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων.

5. Η βυσσινάδα βοηθά στην ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μορφή ρευματολογικής αρθρίτιδας που προκαλείται από εναποθέσεις ουρικού οξέος στις αρθρώσεις και τους ιστούς. Είναι μια κοινή διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει θερμότητα, ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις και τους ιστούς που επηρεάζονται.

Τα βύσσινα περιέχουν ανθοκυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι μειώνει το ουρικό οξύ και, με τη σειρά του, βοηθά στην ουρική αρθρίτιδα.

6. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Αν και δεν έχουν διεξαχθεί ακόμη επαρκείς μελέτες σε ανθρώπους, μελέτες σε ζώα έχουν αποδείξει ότι η τακτική κατανάλωση βύσσινων μειώνει το κοιλιακό λίπος, τον δείκτη μάζας σώματος και την υπερλιπιδαιμία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό έχει να κάνει με τις ανθοκυανίνες, τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα βύσσινα. Αυτά επίσης, βοηθούν στο μεταβολικό σύνδρομο, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.

7. Τα βύσσινα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά στα που περιέχει η βυσσινάδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ανθοκυανίνες μείωσαν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου στους ανθρώπους και την ανάπτυξη καρκινικού όγκου σε ποντίκια.

8. Βυσσινάδα: Περιέχει αμινοξέα που βοηθούν στον ύπνο

Η βυσσινάδα περιέχει φυσική μελατονίνη και τρυπτοφάνη, δύο βασικά αμινοξέα που βοηθούν το σώμα σας να χαλαρώσει και φέρνουν υπνηλία.

2 Παρενέργειες της βυσσινάδας

Κι ενώ όλα τα παραπάνω οφέλη για την υγεία είναι υπαρκτά, υπάρχουν και ορισμένα πιθανά μειονεκτήματα που πρέπει να έχετε κατά νου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα βύσσινα μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και διάρροια, ειδικά σε άτομα ευαίσθητα στη σορβιτόλη.

Η σορβιτόλη είναι μια αλκοόλη ζάχαρης που παράγουν τα φυτά με φυσικό τρόπο και εάν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα ή έχετε ευαισθησία σε αυτήν, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.

Μια άλλη παρενέργεια που πρέπει να προσέξετε είναι η αύξηση του βάρους που σχετίζεται με την κατανάλωση ζάχαρης. Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις θερμίδες στον χυμό της βυσσινάδας προέρχονται από ζάχαρη, είναι σημαντικό να περιορίσετε την πρόσληψή μόνο στην ποσότητα που χρειάζεστε για να δείτε τα οφέλη για την υγεία.

Η βυσσινάδα, όπως προαναφέρθηκε, περιέχει κατασταλτικά όπως είναι η μελατονίνη και η τρυπτοφάνη, τα οποία δεν αποκλείεται να εντείνουν τα αποτελέσματα φαρμάκων που έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Γι’ αυτό εάν παίρνετε φάρμακα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν εντάξετε τα βύσσινα στη διατροφή σας, είτε μέσω χυμού, φρούτων ή συμπληρωμάτων διατροφής.