Iatropedia

Σταφύλια: Το φρούτο που «θωρακίζει» τον οργανισμό μας απέναντι στις καλοκαιρινές λοιμώξεις

A young girl holds a beautiful bunch of grapes close-up against the background of a vineyard.

Τα σταφύλια είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και η περιεκτικότητά τους σε νερό μας βοηθά να μείνουμε ενυδατωμένοι.

Πέρα από τα πορτοκάλια και τα σταφύλια είναι μια εξαιρετική πηγή για να πάρετε βιταμίνη C. Το αγαπημένο μας καλοκαιρινό φρούτο έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Κ και κάλιο.

Είναι επίσης γεμάτα νερό, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε.

Το φρούτο αυτό του καλοκαιριού έχει λίγες θερμίδες, ενώ μπορείτε να αποκομίσετε τα παρακάτω οφέλη που προσφέρει καταναλώνοντάς το δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Βοηθούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Δεδομένου ότι τα σταφύλια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, μπορεί να βοηθήσουν το  ανοσοποιητικό σας σύστημα να καταπολεμήσει τις βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις.

Προλαμβάνουν τον καρκίνο

Η υψηλή περιεκτικότητα των σταφυλιών σε αντιοξειδωτικά, τα κάνει ιδανικά για την καταπολέμηση των μορίων που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.

Τα σταφύλια διαθέτουν επίσης το αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, το οποίο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο μειώνοντας τη φλεγμονή και εμποδίζοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Τα σταφύλια περιέχουν επίσης κατεχίνες, κερκετίνη και ανθοκυανίνες, άλλα αντιοξειδωτικά που μπορεί να είναι ένας ισχυρός συνδυασμός κατά του καρκίνου.

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Τα σταφύλια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, καθιστώντας τα το ιδανικό φρούτο για να συμπεριληφθεί σε ένα πρόγραμμα διατροφής για άτομα που έχουν στόχο τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης.

Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις

Η ρεσβερατρόλη και το κάλιο που περιέχει το καλοκαιρινό αυτό φρούτο μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά και να σας προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις.

Μειώνουν την υψηλή χοληστερόλη

Αν θέλετε να μειώσετε την χοληστερόλη σας, το σταφύλι είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Σε μια μελέτη με άτομα με υψηλή χοληστερόλη, όσοι έτρωγαν τρία φλιτζάνια κόκκινα σταφύλια την ημέρα για οκτώ εβδομάδες είχαν χαμηλότερη ολική χοληστερόλη και «κακή» χοληστερόλη LDL.

Προστατεύουν από τον διαβήτη

Τα σταφύλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν θα αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας.

Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά στα σταφύλια μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη.

Βελτιώνουν την υγεία των οστών

Χάρη στη βιταμίνη Κ και τα μέταλλα που περιέχουν, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο, η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε γερά οστά.

Επιβραδύνουν τη γήρανση

Η ρεσβερατρόλη, αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό, διεγείρει το γονίδιο SirT1, το οποίο έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής επηρεάζοντας τη δομή των κυττάρων και προστατεύοντας τα κύτταρα.

Βελτιώνουν τον ύπνο

Τα σταφύλια έχουν κάποια περιεκτικότητα σε μελατονίνη. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχουν πολλές θερμίδες, μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τις βραδινές σας λιγούρες και να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Φωτογραφία iStock